Vandaag staat politiemol Mark M. voor de rechter. De lekkende politieman uit het Limburgse Weert kon jarenlang ongestoord in politiesystemen rondsnuffelen en keek in tientallen politiedossiers waar hij aantoonbaar niets te zoeken had. En er was niemand bij de politie die dat in de gaten had. Sterker, het werd bij toeval ontdekt. Nu wordt hij verdacht van het doorverkopen van politie-informatie aan de Brabantse onderwereld.

“De rotste appel sinds tijden,” noemde korpschef Gerard Bouman de politiemol toen de zaak aan het licht kwam. Maar daarmee negeert Bouman wel waar deze zaak eigenlijk over gaat. Niet zozeer over een lekkende agent, maar over de wijze waarop politie de toegang tot politie-informatie heeft ingericht.

Juist op de dag dat M. voor de rechter staat, komt het nieuws naar buiten dat 600 agenten in dienst nog niet gescreend zijn. De zaak tegen politiemol Mark M. staat dus niet op zichzelf. 

Afgelopen jaren zijn er meerdere mollen tegen de lamp gelopen. Vorig jaar speelde bijvoorbeeld de alarmerende zaak tegen politieman Amine A. Die zou zelfs vanaf zijn vakantieadres in Marokko ongestoord hebben ingelogd op het politiesysteem, waarin hij zou hebben gezien waar politie-invallen voor hennepplantages stonden gepland. En die informatie zou hij hebben doorgespeeld aan bevriende criminelen die vervolgens de plantages leegroofden, voordat politie ter plekke was.

Naast Amine A. en Mark M. zijn er de afgelopen jaren nog andere voorbeelden van lekkende politie-agenten. En al deze gevallen roepen vooral vragen op over de organisatie van politiesystemen. 

Waarom kunnen agenten ongemerkt informatie opvragen over dossiers waar ze aantoonbaar niets te zoeken hebben? Waarom gaan er dan geen alarmbellen rinkelen? En, hoe kan een relatief simpele diender als Mark M. ongeautoriseerde toegang hebben tot zeer vertrouwelijke informatie uit tientallen dossiers? Waarom had niemand dat in de gaten? Wie bepaalt welke agent waarin mag kijken? En wie controleert dat eigenlijk? In EenVandaag buigen wetenschappers zich over deze vragen.

Welke lessen heeft de politie getrokken uit de zaak van de politiemol Mark M.? Bekijk hier de uitgebreide antwoorden van de Nationale Politie op vragen van EenVandaag.

Download