Lange files en verkeersoponthoud vandaag door de langzaamaan acties van de politie. Politiemensen voeren onder aanvoering van de vakbonden al weken actie en de druk wordt nu opgevoerd met merkbare acties. Een CAO-conflict over betere arbeidsvoorwaarden is de aanleiding, maar de onvrede richt zich ook steeds openlijker tegen de politietop zelf. De bonden dreigen zelfs het vertrouwen in korpschef Bouman op te zeggen. Wat is er mis bij de Nationale Politie?

In EenVandaag een reportage over de groeiende onvrede over de CAO en het functioneren van de politie organisatie. We volgen een politieman die al jaren in het vak zit en waardering mist voor het werk dat hij bij nacht en ontij doet. Voor een salaris van 2100 euro constant overuren draaien en in de frontlinie staan in een hardere samenleving vindt hij niet meer acceptabel. Ook spreken we met Michiel Princen, oud-rechercheur en auteur van het boek De Gekooide Recherche waarin hij kritiek uit op de manier waarop de politie georganiseerd is.

Grootste reorganisatie ooit

Politiebonden, korpsleiding en de minister liggen overhoop over een nieuwe CAO voor het politiepersoneel. Na maanden onderhandelen ligt er nog geen bevredigend resultaat en een compromis lijkt niet ophanden. Met het CAO-conclict komt ook een ander probleem aan de oppervlakte wat al langer sluimert: de politie zit midden in de grootste reorganisatie ooit. Sinds 2013 is de politie van 26 regiokorpsen omgevormd tot 1 korps onder een centrale korpsleiding, de Nationale Politie. Die reorganisatie verloopt niet vlekkeloos en is in 2015 nog niet afgerond. Veel politiemensen weten nog niet exact welke functie ze krijgen, bureaus moeten sluiten en personeel wordt overgeplaatst. Experts stellen vraagtekens bij het tempo waarin dat allemaal gebeurt.

Vertrouwen korpsleiding

Vandaag en morgen komen de de vier politiebonden NPB, ACP, ANPV en VMHP bij elkaar voor spoedoverleg. Naar verwachting sturen de bonden morgenavond een brief aan minister Ard van der Steur waarin ze waarschijnlijk het vertrouwen in de ploeg van korpschef Gerard Bouman opzeggen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.