De Almelose politie zette afgelopen vrijdag een 23-jarige Pool op de trein naar Berlijn en zette vervolgens een filmpje online van deze gebeurtenis. De man pleegde na zijn ontslag bij een fabriek in Twente in een half jaar tijd 66 keer winkeldiefstal om zich in leven te houden. 

Hij wilde graag terug naar Polen maar het ontbrak hem aan geld voor de reis. Op het filmpje is te zien hoe de politie een kaartje koopt en de man op de trein zet. De actie is niet onomstreden: de politieleiding van de eenheid Oost-Nederland nam er afstand van. Sancties komen er echter niet.

Almelo kampt al langer met het probleem van winkeldiefstal en overlast door veelplegers, die constant moeten worden opgepakt. Het filmpje is bedoeld als een schreeuw om aandacht: de problematiek moet volgens de plaatselijke politie een hogere prioriteit krijgen. In de tekst onder het filmpje staat:

'Politiemensen in Almelo zoeken naarstig naar een oplossing voor dit probleem, maar voelen zich hierin alleen staan. Protocollen, opgelegd vanuit diezelfde politieorganisatie en het OM, maken slechts een patroonmatige beweging: oppakken, naar het arrestantencentrum in Borne brengen, verhoren, proces-verbaal opmaken en in overleg met justitie heenzenden, terug naar Almelo.'

Veelplegers zijn een doorn in het oog van politie en ondernemers. Almelo is een blauwdruk voor een breder maatschappelijk probleem. Is het dweilen met de kraan open? In EenVandaag onder meer een supermarkteigenaar in Almelo die veel last heeft van winkeldiefstal. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.