Journalisten van RTL Nieuws lieten gisteren zien hoe makkelijk het is om sociale media accounts van politici over te nemen. Het lukte de journalisten om een tweet te plaatsen namens SGP-voorman Kees van der Staaij. Ook hackten ze het LinkedIn-profiel van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Volgens RTL Nieuws deden zij dit om aan te tonen dat de accounts slecht beveiligd zijn.

Het is niet de eerste keer dat journalisten zoiets lukt. In 2011 slaagden EenVandaag-journalisten Sander ‘t Sas en Jan Born erin de hand te leggen op voicemail berichten van ministers. De beveiliging van de voicemails van politici was namelijk kinderlijk eenvoudig te omzeilen. Het leidde tot berichten als: “Ja, Alexander, met Mark (Rutte, red.) nog even. Ik heb het uitgezocht, het misverstand ligt bij mij.” 

Middels een standaard code kon in principe iedereen de voicemail berichten van Vodafone-gebruikers, destijds ruim vijf miljoen, afluisteren. En dus ook van onder andere de minister van Buitenlandse Zaken, Kamerlid Alexander Pechtold, en Geert Wilders. “Alle ministers spraken elkaars voicemail in: dat was hun manier van elkaar op de hoogte brengen van lopende zaken,” zegt ‘T Sas. “En daar zat ook informatie bij die niet voor het daglicht bestemd was.”

Eenvoudige toegang tot de privé gegevens van politici kan gevaarlijk zijn. Zo is Van der Staaij bijvoorbeeld lid van de Commissie Stiekem, een commissie die praat over staatsgeheimen. Het is onwenselijk dat informatie daarover zo simpel naar buiten zou kunnen lekken. 

Bert Koenders waarschuwde gister nog voor Russische hacks en zei daar ‘alert’ op te zijn. “Wij zijn daar zeer alert op. Het is belangrijk om de vinger aan de pols te houden.”

In EenVandaag een gesprek met EenVandaag-verslaggever Sander ‘t Sas over hoe hij per toeval ontdekte hoe hij toegang kreeg tot de voicemails van ministers, en die opnam.

  • In Radio EenVandaag spraken we ook met D66 Tweede Kamerlid Kees Verhoeven over het gevaar van hacken. Luister dat hier terug.