Op Sint Maarten heerst een angstcultuur onder het ambtenarenkorps. Wetten worden nauwelijks gehandhaafd en ministers bemoeien zich met de gang van zaken op hun ministerie, terwijl ze zich eigenlijk moeten bezig houden met het beleid. Dat blijkt uit onderzoek van accountant PricewaterhouseCoopers.

Minister Plasterk van Koninkrijkrelaties gaat daarom ingrijpen op het eiland. Zo krijgt het Openbaar Ministerie op Sint Maarten meer mensen, de kustwacht en douane worden versterkt en die zullen worden aangestuurd vanuit Den Haag. Ook komt er een toezichthouder van de Nederlandse regering.

Sint Maarten is het kleinste land binnen het Koninkrijk. In de Tweede Kamer wordt vandaag gesproken over de begroting voor Koninkrijkrelaties.

Andre Bosman van de VVD zegt dat het een grote puinhoop is op Sint Maarten. Hij reageert vanavond in EenVandaag. Ook een reactie van Freek van Beetz, hij werkte tien jaar op de Antillen als adviseur van de Minister President van de Nederlandse Antillen.

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.