Paus Franciscus bezoekt vandaag Myanmar. Het is een controversieel bezoek gezien de situatie van de Rohingya, de moslimminderheid die in grote getalen het land ontvlucht omdat ze slachtoffer is van systematisch geweld van het leger. De Paus wil zijn politieke invloed gebruiken om de situatie voor de vluchtelingen te verbeteren.

Het is niet voor het eerst dat een Paus zijn politieke invloed aanwendt om een verandering in een land tot stand te brengen. In 1979 bezocht Paus Johannes Paulus II zijn moederland Polen. Het land was in die tijd nog communistisch en de Paus wilde het communisme juist verdringen. De Poolse regering Johannes Paulus II als staatshoofd van het Vaticaan, in plaats van als leider van de Rooms-Katholieke kerk. Maar daar dachten de duizenden katholieken in Polen die de Paus opwachten toen hij hun land bezocht heel anders over.

Volgens Vaticaankenner Paul van Geest mag de invloed van de Paus niet onderschat worden. “Eigenlijk overal, behalve in het seculiere Nederland, is de invloed van de Paus niet te onderschatten. Niet alleen in Polen, waar hij ten tijde van zijn bezoek machtiger was dan de president van Polen, maar ook andere landen heeft de Paus veel aanzien. Hij heeft weliswaar geen leger, maar hij is een soort topdiplomaat met groot moreel gezag”, zo stelt Van Geest. Hij haalt onder meer de invloed van de Paus aan als hij praat over de toenadering tussen de Verenigde Staten en Cuba. “Maar ook in Zuid-Amerika heeft hij veel aanzien. Het is afwachten natuurlijk, maar het is zeker mogelijk dat het bezoek van de Paus in Myanmar een verandering teweeg brengt."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.