De afgelasting van de cartoonwedstrijd die Geert Wilders in de Tweede Kamer wilde houden leidt tot blijdschap in Pakistan en onvrede bij sympathisanten.

In juni lanceerde de PVV-leider het plan om een cartoonwedstrijd te houden, waar mensen een geldprijs konden winnen door spotprenten te maken over de islamitische profeet Mohammed. Dit leidde tot een golf aan protest, in binnen- en buitenland. In Pakistan gingen mensen de straat op om te protesteren tegen het plan en Geert Wilders is veelvuldig bedreigd.

Punt aangetoond

De dreiging werd zo groot dat Geert Wilders het niet langer verstandig vond om door te gaan met de wedstrijd. Niet in de laatste plaats omdat de bedreigingen niet alleen aan hem gericht waren, maar ook aan Nederland in het algemeen. In een verklaring schrijft Wilders op Twitter: "Om het risico van islamitisch geweld te vermijden, heb ik besloten de cartoonwedstrijd niet door te laten gaan. Veiligheid van mensen gaat voor alles." 

De Pakistaanse Minister van Informatie zegt op Twitter dat de beslissing van Wilders om de cartoonwedstrijd af te gelasten een grote overwinning is. 

Kijk & Lees ook:

Westergaard

In Pakistan zijn ze blij. Iemand die er misschien minder over te spreken zal zijn is de Deense cartoonist Kurt Westergaard. Hij werd wereldnieuws toen in 2005 zijn Mohammed-cartoons werden gepubliceerd in een Deense krant. Op de vraag of hij had meegedaan aan de cartoonwedstrijd antwoordt Westergaard: "Ik zou misschien wel hebben meegedaan, als ik jonger zou zijn. Nu ben ik oud en wil in vrede leven. Maar het is nodig dat iemand vecht voor de vrijheid van meningsuiting, al is dat misschien gevaarlijk."

Uiteindelijk leidden de tekeningen van Westergaard wel tot reacties waar Wilders nu niet op zit te wachten. Er braken grote protesten uit in veel meer landen. Deense producten werden geboycot, ambassades werden in brand gestoken. En het dieptepunt, een bomaanslag op de Deense ambassade in Pakistan in 2008 met 8 doden tot gevolg.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.