Het geweld tussen het Oekraïense leger en de seperatisten in Oost-Oekraïne is in de afgelopen dagen flink opgelaaid. Al dagenlang wordt er flink gestreden nabij de plaats Avdiivka, niet ver van Donetsk. Het geweld komt niet zomaar, zegt veiligheidsdeskundige Rob de Wijk van HCSS. Volgens hem is het een test voor de nieuwe Amerikaanse president Trump.

De gevechten zijn opgelaaid sinds Trump afgelopen zaterdag een telefoongesprek hield met president Poetin in Rusland. Volgens Rob de Wijk wordt de Amerikaanse reactie getest door Rusland, die de separatisten heimelijk zouden steunen. De strijdende partijen geven elkaar de schuld van de grootste escalatie in bijna een jaar tijd: de afgelopen 48 uur alleen al werden er bijna vijfduizend explosies geteld door waarnemingsmissie OVSE. Volgens Rusland is Oekraïne begonnen met de gewelddadigheden. Oekraïne wijst juist naar beschietingen van de rebellen.

Hoofdwaarnemer Alexander Hug zegt dat beide partijen schuldig zijn aan het overtreden van het staakt-het-vuren, en dat escalatie juist voorkomt omdat zowel het Oekraïense leger als de separatisten weigeren zware wapens uit het gebied terug te trekken. Bovendien, zo zegt hij, staan de stellingen veel te dicht bij elkaar. Een reactie lokt direct een tegenreactie uit. 

Hug maakt zich grote zorgen over de burgers in het gebied, die lijden onder de voortdurende spanningen: “Er wordt al drie winters gestreden en dat zijn er drie winters te lang. De stroomvoorziening is uit, er is geen stromend water en dat bij temperaturen die dalen tot onder de min tien graden”, vertelt Alexander Hug tegen EenVandaag vanuit Oost-Oekraïne. In Radio EenVandaag een gesprek met Rusland-deskundige Helga Salemon, van onderzoeksbureau Most over de opgelaaide onrust.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.