Natuurlijk. Jorrit Bergsma was de snelste. 12.44.45 is magistraal, niets meer en niets minder. Ook zonder rugblessure zou Sven alle moeite hebben gehad bij zijn tijd in de buurt te komen. Maar komt die rugblessure nu uit de lucht vallen, of is er meer aan de hand?

Schaatsen en rugklachten horen bij elkaar als Vierdaagse en blaren. De onnatuurlijke, voorovergebogen houding veroorzaakt vooral bij langebaanschaatsers op de stayersafstanden op termijn grote problemen. De familie Kramer kan erover meepraten: Sven's vader Yep werd gedurende zijn hele langebaancarriére, en in mindere mate in zijn tijd als marathonschaatser geplaagd door ernstige rugproblemen en werd tot drie keer toe geopereerd aan een hernia.   

Eerste klachten al in 2005

Waar schaatsers als Rintje Ritsma aangeven tegen het einde van hun carrière tegen flinke rugproblemen aan te lopen, bij Sven speelt zijn rug al vanaf het prilste begin op. Hij is nog maar 18 jaar oud als hij vlak voor het Olympisch Kwalificatietoernooi in 2005 voor het eerst last krijgt. Het blad Sport International maakt voor het eerst melding van rugproblemen bij Sven: 'Het begint sluimerend, in Turijn, bij de World Cup, door bepaalde houdingen. Veel op de mountainbike gezeten, wat ik normaal nooit doe. Maar in zo'n drukke stad, al die tramrails, is een racefiets te gevaarlijk, met die dunne banden. Dan ga je krachttraining doen, terwijl je vermoeid bent. Sluipen er verkeerde dingetjes in.'  De rugpijn speelt hem behoorlijk parten bij het EK-allround, waar hij na Ervik, Bøkko en Fabris net naast het podium belandt. Sven wordt vervolgens uitgebreid behandeld om de pijn enigszins draaglijk te maken, maar weet zich niettemin te plaatsen voor de Spelen in Turijn.  

Aangepast krachtprogramma

Om zijn rug te versterken gaat hij onder leiding van krachttrainer Jim Mc Carthy een aangepast krachtprogramma volgen met veel aandacht voor versterking van zijn rug- en buikspieren. Het helpt, de klachten worden ingedamd en Sven begint aan zijn ongekende opmars in de allroundwereld.    Maar in 2007 gaat het alweer mis: een valpartij in Erfurt in combinatie met buitengewoon zware trainingen eisen hun tol. Maar rugklachten of niet, Sven wordt Nederlands kampioen op drie afstanden.   

Tegen de vlakte van de pijn

Sven gaat zijn klachten onderdrukken met pijnstillers, en blijft dat jarenlang doen, vertelt oud-ploeggenoot Beorn Nijenhuis in het programma NU-talk.  

 

Gaandeweg wordt het zo erg dat hij door een reactie in zijn zenuwstelsel zelfs tegen de vlakte gaat, vertelt Nijenhuis. Het feit dat Sven met een rondere rug rijdt dan zijn tegenstanders is alleen maar te verklaren vanuit zijn rugproblemen.   Richting Vancouver wordt Sven's rug steeds meer onderwerp van gesprek. De rug is weer pijnlijk en kenners zien dat Sven steeds hoger gaat zitten. 'Om de rug enigszins te ontlasten' zegt hij zelf. Het is vooral zichtbaar tijdens zijn Olympische 5 kilometer. De 10 kilometer gaat alweer veel beter, wat die vermaledijde wissel des te pijnlijker maakt.   

Val van een schommelplankje

Na Vancouver is Sven ruim anderhalf jaar uit de roulatie, wegens een geheimzinnige dijbeenblessure. Maar ook voor zijn rug is de gedwongen rust geen overbodige luxe. De pijn blijft in het jaar van zijn comeback beheersbaar, al was het maar dat hij een stuk gedoseerder is gaan rijden. Maar als hij nog voor het seizoen van 2012 van een schommelplankje tuimelt, valt hij uitgerekend weer op, jawel, zijn rug. Maar voor het NK-afstanden is zijn rug voldoende hersteld. No guts no glorie. 'See jou friday @Thialf' twittert hij vol bravoure.   

'Fit blijven is ook topsport'

Het duurt vervolgens tot februari 2014 voor de rug van Sven weer in het nieuws komt. Op het slechtste moment denkbaar. Het eerste deel van de 10 kilometer verloopt voorspoedig, maar richting de finale komt Sven hoger te zitten, gaat het bewegingsritme omlaag en lopen de rondetijden hard terug. Is het zijn rug? Is het de vermoeidheid en komt hij gewoon tekort? Feit is dat Kramer zijn hele carrière te kampen heeft gehad met forse rugproblemen. Maar om met de grootmeester zelf te spreken: 'Fit blijven is ook topsport. En bij deze wedstrijd moet je fit zijn.' Kramer was niet fit. En weer verliest Kramer goud.

Biografie Sven Kramer

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.