Meerdere jongens van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt in Amersfoort zijn dertig jaar geleden seksueel misbruikt door een 71-jarig lid van de kerkgemeente. De zaak werd in 1986 onder het vloerkleed geschoven.

Er waren destijds diverse leden van de kerk daarvan op de hoogte, maar er is nooit actie ondernomen, volgens de kerkenraad. De slachtoffers deden dertig jaar geleden geen aangifte, mogelijk omdat dit soort incidenten destijds meer werd getolereerd. Dat is tegenwoordig wel anders. Het Meldpunt Seksueel Misbruik in kerkelijke relaties vindt nu dat het kerkbestuur in 1986 meteen aan de bel had moeten trekken.

Het doet denken aan de beerput over seksueel misbruik binnen de katholieke kerk die in 2010 werd opengetrokken. Meerdere misdrijven met minderjarigen binnen de katholieke kerk kwamen toen aan het licht. Waaronder het seksuele misbruik van een grote groep jongens in het katholieke internaat Don Rua in ’s Heerenberg, Gelderland. Dat gebeurde in de zestiger jaren, maar bleef ook jarenlang onopgemerkt.

Guido Klabbers was één van die jongens die slachtoffer was van seksueel misbruik in Don Rua. Hij zat op het internaat tussen 1964 en 1966. Hij richtte met lotgenoten in 2010 de stichting Klokk op: de koepel landelijk overleg kerkelijk kindermisbruik. Sindsdien biedt hij met de stichting advies en hulp aan mannen en vrouwen die slachtoffer zijn geworden van kerkelijk kindermisbruik.

In EenVandaag een gesprek met Klabbers over zijn ervaringen op Don Rua en het stoppen van het geweld van religieuzen ten opzichte van kinderen.