Hoe ontstond Delfts blauw? Wie was de corrupte griffier Cornelis Musch? De antwoorden op deze vragen zijn niet alleen te vinden in een encyclopedie of op internet, maar ook in historische romans. Het genre is populairder dan ooit, met name die over de Nederlandse geschiedenis.

Boekenstichting CPNB ziet de toenemende populariteit van de historische romans ook in de verkoopcijfers. Deze cijfers stijgen ieder jaar licht. Auteur Simone van der Vlugt zette de trend in gang. Haar historische roman Nachtblauw, over het ontstaan van Delfts blauw, is inmiddels in meerdere talen vertaald. 

“Ik ben inmiddels al 25 jaar bezig met de 17de eeuw, dus ik weet er behoorlijk wat van”, aldus Van der Vlugt. “Het belangrijkste bij dit genre is dat je je moet blijven realiseren dat het gaat over de zeventiende eeuw. Je schrijft altijd bij benadering.”

Boekenkasten vol historische romans

In vergelijking met het buitenland staat het genre echter nog in de kinderschoenen. “In landen zoals Engeland, Frankrijk, Duitsland staan kasten vol historische romans”, ziet Van der Vlugt. “De boeken gaan allemaal over de vaderlandse geschiedenis. In Nederland moesten de boeken überhaupt nog worden geschreven.” 

Soms vult Van der Vlugt delen in, zoals het gegaan zou kunnen zijn in het verleden. Maar wel altijd bekeken door de ogen van toen waarbij de basisfeiten kloppen en er geen hedendaags waardeoordeel aan wordt gegeven.

‘Vrouwen vochten voor hun plek’

Haar nieuwste roman gaat over Jan Pieterszoon Coen en zijn vrouw Eva Ment. Simone van der Vlugt schrijft vanuit het vrouwelijke personage en laat zien hoe het in die tijd ging: “Vrouwen vormden in de zeventiende eeuw wel degelijk een belangrijke factor. Ze konden handelen, waren actief in familiebedrijven en reisden zelfs voor zaken naar het buitenland. Natuurlijk moesten ze voor de wet gehoorzamen aan mannen. Maar in de praktijk liep dat wel los.” 

Volgens Van der Vlugt waren er destijds wel degelijk vrouwen die hun kans grepen en succesvol werden. “Vrouwen hebben moeten vechten voor hun plaats. Maar ze hadden relatief meer vrijheid in de Republiek Nederland dan in Engeland, Frankrijk of Italië. Hier konden meisjes en vrouwen zonder chaperonne op straat lopen. Dat was in andere landen ondenkbaar.”

Van vroeger naar nu

Fokke & Sukke-tekenaar Jean-Marc van Tol dook in de geschiedenis rond Johan de Witt. Het eerste deel van zijn drieluik gaat over Musch, een corrupte raadsgriffier. Van Tol: “Veel dingen uit die tijd spelen vandaag de dag nog steeds. Vriendjespolitiek, roddel, machtsspelletjes, in die tijd had je vlugschriftjes. Dat waren kleine, gedrukte boekjes met roddel, achterklap en nepnieuws. De pamfletten waren het Twitter van die tijd.” 

Tijdens de Maand van de Geschiedenis staat ieder jaar een historisch thema in de schijnwerpers, dit jaar is dat ‘Opstand’. De Maand van de Geschiedenis is in september 2018.