"Het martelen van gevangenen heeft dus tóch zin!" Dat is een veelgehoorde conclusie na het opsporen en liquideren van ’s werelds meest gezochte terroristenleider Osama Bin Laden. Essentiële informatie over zijn verblijfplaats blijkt door marteling in de gevangenis Guantanamo Bay te zijn verkregen, zo heeft het hoofd van de CIA Leon Panetta aangegeven. President Obama staat nu dus voor een dilemma. Een praktijk waar hij mordicus tegen is, het martelen van Al Qaida-gevangenen, brengt hem nu juist z’n grootste triomf als president.

In de westerse wereld is verheugd gereageerd op het uitschakelen van Osama Bin Laden. Maar de belangrijkste informatie die tot de ontdekking van zijn verblijfplaats heeft geleid, kwam uit het omstreden gevangenkamp Guantanamo Bay. Berucht omdat gevangenen hier worden gemarteld en vastzitten zonder proces. Vraag is dus nu: is martelen geoorloofd als dat cruciale informatie oplevert?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.