Minstens vijftien doden, miljoenen Amerikanen zonder stroom en wereldstad New York die compleet stilligt: de schade van Sandy is nog moeilijk vast te stellen, maar dat het een allesverwoestende orkaan is, staat al vast.

Monsterstorm Sandy kwam afgelopen nacht aan land aan de oostkust van de Verenigde Staten. De Amerikaanse steden Moonachie, Little Ferry en Carlstadt zijn onder water gelopen nadat een dijk in de staat New Jersey het dinsdag heeft begeven.

President Barack Obama noemt de storm een 'grote ramp' en riep in verschillende staten de noodtoestand uit. De econoom Ryan Sweet van Moody's schat de schade op ongeveer 10 miljard dollar per dag.

In EenVandaag vanavond een interview met Jeroen Aerts, hoogleraar verzekeringen en waterrisico’s aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Hij onderzoekt welke gevolgen een orkaan in New York City kan hebben. De VU is nu in opdracht van burgemeester Bloomberg van New York bezig om naar Nederlandse oplossingen te kijken, zoals dijken, stormvloedkeringen en periodiek opspuiten van stranden.

Deze maatregelen in combinatie met evacuatieplannen en verzekeringen zijn dure oplossingen. Maar de de schade aan de locale economie zal nog hoger uitvallen als door de orkaan bedrijven stil komen te liggen.

Kijk op nrc.nl voor een indrukwekkende fotoserie.