Na twee stalkingszaken met een fatale afloop roept de Federatie Opvang de minister van Veiligheid en Justitie op huiselijk geweld én stalking op de landelijke prioriteitenlijst van de politie te zetten. 

Meldingen en aangiften worden nu vaak verkeerd ingeschat of krijgen onvoldoende aandacht. Slachtoffers zijn te afhankelijk van de agent die ze aantreffen. Er is meer coördinatie en alertheid van de politie nodig. 

Meer dan 200.000 slachtoffers

De Federatie Opvang staat hierin niet alleen. Ook Stichting Zijweg, belangenorganisatie voor slachtoffers van huiselijk geweld, hoort regelmatig dat meldingen van fysiek of psychisch geweld van ex-partners vaak niet serieus genoeg worden opgepakt bij de politie. De stichting stelt dat agenten vaak niet uitgerust zijn om slachtoffers van stalking en huiselijk geweld te horen. Met ruim 200.000 slachtoffers per jaar verdient geweld, zowel binnen- als buitenshuis, prioriteit. 

Fatale afloop 

Afgelopen zomer vonden twee jonge vrouwen de dood, beiden vermoord door hun ex-partner. Verpleegkundige Linda van der Giessen (28) werd op de parkeerplaats van haar werk neergeschoten door haar ex. Zij had al verschillende aangiftes van stalking en bedreiging gedaan. Ook had ze gemeld dat hij in bezit was van een wapen. De politie erkent fouten te hebben gemaakt in de zaak van Van der Giessen. 

Ook 34-jarige Raja Draaisma werd afgelopen zomer doodgeschoten op straat door haar ex-partner. Ook zij zou verschillende keren bij de politie om hulp hebben gevraagd. Bovendien heeft ze de politie verteld dat haar ex in bezit was van een wapen en haar afluisterde. Aangifte deed zij niet, naar verluid om in gesprek te blijven met haar ex. Net als in de zaak van Van der Giesen in Waalwijk, greep de politie in Hoofddorp ook niet in. De ex van Draaisma, Ferry de G, moet vandaag voor het eerst voor de rechter verschijnen in een zogeheten proforma zitting. Hij ontkent dat er sprake zou zijn van stalking.

Jaarlijks komen vijftig personen om het leven door (ex-) partner geweld. Dit zijn voornamelijk vrouwen. Volgens de Federatie Opvang zouden meer slachtoffers te voorkomen zijn, wanneer er landelijke prioriteit wordt gegeven aan huiselijk geweld door (ex-) partners. 

Nieuwe richtlijn

De Nationale Politie zou werken aan een nieuwe richtlijn voor stalking, maar het is nog onbekend wanneer deze klaar is. De minister Van der Steur heeft nog niet gereageerd op de oproep van de Federatie Opvang. 

Vanavond in EenVandaag Jan Laurier, voorzitter van de Federatie Opvang. We spreken Tineke Franssen van stichting Zijweg en praten met 'Ilse' die op jonge leeftijd het slachtoffer werd van huiselijk geweld en stalking door haar ex-partner. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.