Volgens bronnen die dagblad Trouw heeft gesproken zijn verschillende bewoners van verpleeghuis De Leeuwenhoek in Rotterdam het afgelopen jaar mishandeld. Bestuursvoorzitter Gijsbert van Herk ontkent de beschuldigingen. "Het is allemaal uit zijn verband gerukt".

Het kwam volgens een klokkenluider meerdere keren voor dat medebewoners en verzorgend personeel de bejaarde bewoners agressief benaderden. In sommige gevallen was er zelfs sprake van fysiek geweld, meldt Trouw. Sommige demente ouderen in De Leeuwenhoek lopen rond met blauwe plekken en striemen en er zou sprake zijn van diefstal, intimidatie en het weggooien van medicijnen. 

De Leeuwenhoek is een locatie van zorginstelling Humanitas. Bestuursvoorzitter Gijsbert van Herk erkent dat een bewoner blauwe plekken heeft gehad. "We hebben een situatie waaruit blijkt dat de vermoedens van mishandeling er kunnen zijn". Intern onderzoek moet uitwijzen wat er precies is gebeurd, maar "de eerste beelden geven aan dat dit niet het geval is geweest", geeft Van Herk aan. "Je hebt mensen met een heel dunne huid, daar moet je voorzichtig mee omgaan. Iedere druk lijdt tot een blauwe plek". Van mishandeling is dus hoogstwaarschijnlijk geen sprake, maar wel is de vraag of er adequaat genoeg is opgetreden om deze specifieke melding te onderzoeken, geeft Van Herk toe.

De beschuldiging dat bewoners elkaar te lijf gaan is uit zijn verband gerukt, volgens de bestuursvoorzitter. "Het is een feit dat dit wel eens in de zorg gebeurt, jammer genoeg. We moeten hiervoor niet onze kop in het zand teken. Maar nu wordt gedaan alsog het aan de orde van de dag is. Dat is echt onzin."  

Van zwarte lijst af

De Leeuwenhoek is één van de zorginstellingen die vorig jaar op de zwarte lijst stond van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Als reden hiervoor gaf de inspectie onder meer aan dat het uitdelen van medicijnen niet goed werd bijgehouden en dat dossiers van bewoners verkeerd zijn ingevuld.

Kijk & Lees ook:

Maart 2017 was het feest bij Humanitas. De verpleeghuizen gingen van de zwarte lijst af en het verscherpte toezicht werd opgeheven. In Trouw reageert ouderenpsycholoog Sarah Blom vol onbegrip: “De huidige misstanden hadden door de inspectie gezien en gevoeld moeten worden, vooral omdat dergelijke situaties een jarenlange aanloop hebben.”

Kijk & Lees ook:

TV-serie laat mishandelingen niet zien

De Leeuwenhoek vormt toevalligerwijs ook het decor voor een vierdelige televisieserie over ouderenzorg. Ruim een maand lang volgden journalist Hugo Borst en actrice Adelheid Roosen voor deze serie de gang van zaken in het verpleeghuis. Volgens een bron die Trouw sprak zijn de misstanden buiten het zicht van de camera’s gebleven. Omroep Human zendt de serie van vanaf 19 april uit op NPO2.