Afgelopen nacht komt CNN met een wel zeer opmerkelijke onthulling naar buiten: volgens de nieuwszender zou Rusland beschikken over belastende informatie over de aanstaande Amerikaanse president Donald Trump. 

Die informatie komt voort uit een aantal geheimzinnige memo’s die zijn samengesteld door een voormalig werknemer van de Britse geheime dienst MI6. Kern van al deze beweringen is dat Donald Trump de afgelopen jaren zeer nauwe politieke en zakelijke banden heeft onderhouden met Rusland. Een van de medewerkers van Trump zou bijvoorbeeld openlijk met de Russen hebben gesproken over het hacken van de Democratische partij. 

Daarnaast zouden de Russen ook beschikken over expliciete persoonlijke en financiële informatie waar Trump mee gechanteerd zou kunnen worden. Russische inlichtingendiensten zouden video opnames bezitten waarin Donald Trump te zien is met een aantal prostituees in een hotelkamer in Moskou. 

Nepnieuws?

Toch zou dit ‘geheime rapport’ al veel langer circuleren bij verschillende media en prominente politici in Washington D.C. Het balletje is nu opnieuw gaan rollen doordat de beweringen die worden gesteld in dit rapport afgelopen vrijdag zijn gedeeld tijdens een officieel overleg van de Amerikaanse inlichtingen- en veiligheidsdiensten met Donald Trump en Barack Obama.

Inmiddels hebben de Amerikanen zelf ook een onderzoek gestart naar de betrouwbaarheid van deze informatie. Tot op heden is nog volledig onduidelijk of deze informatie klopt. Er is niemand die de informatie heeft kunnen verifiëren. Inmiddels heeft Trump al gereageerd. Hij doet de berichten af als nepnieuws. 

Vanmiddag om 17.00 uur geeft Trump een officiële persconferentie vanuit de Trump Tower in New York. Deze stond al langer gepland en is de eerste persconferentie die Trump geeft sinds afgelopen zomer. 

Volgende week vrijdag is de officiële beëdiging van Trump als de 45e president van de Verenigde Staten in Washington D.C.

In Radio EenVandaag een gesprek met Ben de Jong, universitair docent geschiedenis van inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Hij is in het bijzonder gespecialiseerd in de KGB, de voormalige veiligheidsdienst van de Sovjet-Unie. Vanuit New York wordt contact gelegd met Amerika-correspondent Michiel Vos en er wordt gebeld met Derk Sauer, mediatycoon in Rusland. In de televisie-uitzending komt Ruslanddeskundige Helga Salemon aan het woord.

In de Nieuwstrend legt oud-Amerikacorrespondent Tom Jan Meeus uit wat de gevolgen zijn van nepnieuws. Ook een analyse of deze berichten de reputatie van Trump zullen schaden. Al eerder raakten Amerikaanse presidenten betrokken bij schandalen. Het Watergate-schandaal kostte Richard Nixon destijds de kop. Feit is dat het nieuws trending is op sociale media. Er worden vooral veel grappen over gemaakt.