Ze treden als eersten een mannenbastion binnen, maar voelen zich geen feministische hemelbestormers. Liliane Janse (46) was vier jaar geleden de eerste vrouw die zich tijdens de gemeenteraadsverkiezingen verkiesbaar stelde voor de SGP. De eerste vrouwelijke fractievoorzitter van de conservatief christelijke partij gaat opnieuw voor een zetel in Vlissingen. In Amsterdam wil Paula Schot (24) als lijstaanvoerder voor het eerst een plek voor de SGP in de hoofdstad veroveren.

Vanaf de oprichting van de SGP in 1918 was het voor vrouwen onmogelijk zich voor de partij verkiesbaar te stellen. Na jarenlange procedures besloot de Hoge Raad in 2010 dat de SGP vrouwen niet langer mocht uitsluiten van haar kieslijsten. Begin 2013 paste de partij haar vrouwenstandpunt aan. Sindsdien zijn lokale afdelingen vrij om vrouwelijke kandidaten aan te wijzen. Ook in Amersfoort, Sliedrecht, Zoetermeer, Zeist en Nisserwaard heeft de SGP bij deze gemeenteraadsverkiezingen vrouwen op de kieslijst staan. Het landelijk hoofdbestuur van de partij blijft echter bij het standpunt dat de SGP liever geen actieve vrouwelijke politici wil.

Zeeland onderweg naar de macht

De opmars van vrouwelijke fractievoorzitters begon Zeeland. Zowel Jansen als Schot zijn er geboren. Jansen woont er nog steeds. Zij bezorgt elke ochtend de krant in Vlissingen om voldoende beweging te hebben. Achter haar keukentafel regelt ze haar politieke zaken met laptop en telefoon. De eenmanspartij is te klein voor een eigen kamer op het stadhuis. Om dichtbij de kiezers te komen pakt ze de fiets en rijdt door wijken in haar gemeente.

“Leuk hé! Echt geweldig dat Paula Schot lijsttrekker is in Amsterdam’’, zei Jansen tegen Omroep Zeeland toen bekend werd dat er een tweede vrouw was gekozen tot fractievoorzitter. “Het zou best kunnen dat ze door mij is geïnspireerd. Ze heeft het lef gehad om haar verantwoordelijkheid te nemen. En ook dapper dat het SGP-bestuur in Amsterdam deze stap heeft durven nemen."

In 2015 was Paula Schot mosselprinses tijdens de Havendagen in Zierikzee. Haar vader is mosselvisser. Ze woont nu in Amsterdam. Ze volgt een master Onderwijskunde aan de Universiteit Utrecht en ze werkt vier dagen per week als opleidingsmanager in Gouda.  Haar studie heeft ze even stilgelegd.

Verandering is al jaren gaande

Van haar werkgever krijgt  ze vrij om campagne te voeren. “Ik voel binnen de partij een groot draagvlak voor mijn lijsttrekkerschap. Voor de buitenwacht is het misschien een verrassing dat dit gebeurt, maar de verandering is intern al jaren gaande. Ik ben niet de enige die erbij komt. Er staan bij de gemeenteraadsverkiezingen zeker tien vrouwen op kieslijsten. De meesten inderdaad nog vrij laag, op onverkiesbare plaatsen. Maar toch..”, zei Schot na haar uitverkiezing tegen De Volkskrant. Moet ze zich als vrouw extra bewijzen? “Dat moet een man die lijsttrekker is net zo goed.”

Schot werkt met een klein team van zeven mensen: ze richten zich op christenen en de joodse gemeenschap, een relatief grote groep in Amsterdam. Ook de ChristenUnie probeert voor het eerst een zetel te winnen in de hoofdstad van Nederland. De SGP heeft 6000 stemmen nodig voor een plek in de Amsterdamse gemeenteraad..

Schot ziet het groeiend aantal vrouwen binnen haar partij niet als een revolutie, meer als een logische en geleidelijke ontwikkeling. De standpunten van de reformatorische partij zullen alleen niet veranderen. Homo’s op onze lijst in Amsterdam? "Dat vind ik een lastige. Laat ik het erop houden dat iedereen welkom is in de partij."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.