Ze is de jongste lijsttrekker voor de komende gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam, en daarmee hét gezicht van de nieuwe generatie: Paula Schot (24). “Ik geloof, en de SGP met mij, dat de man boven de vrouw is gesteld.”

De Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) dingt voor het eerst in honderd jaar mee om de zetels van de Amsterdamse gemeenteraad. De christelijke beweging heeft voor de verkiezingen haar hoop gevestigd op de jonge Paula Schot. Ik ben al sinds het najaar van 2016 betrokken bij de oprichting van een SGP in Amsterdam, dus het kwam niet helemaal uit de lucht vallen,” aldus Schot in het Reformatorisch Dagblad. “Zelf had ik meer gedacht aan een plek in het campagneteam. Maar ik vond het leuk dat het bestuur durfde te kiezen voor een vrouw.

Vrouwenstandpunt

Vanaf de oprichting van de SGP in 1918 was het voor vrouwen onmogelijk zich voor de partij verkiesbaar te stellen. Na jarenlange procedures besloot de Hoge Raad in 2010 dat de SGP vrouwen niet langer mocht uitsluiten van haar kieslijsten. Begin 2013 paste de partij haar vrouwenstandpunt aan. De landelijke bestuursfuncties in de SGP worden nog altijd hoofdzakelijk door mannen vervuld, maar toch is er volgens Schot een ommekeer gaande.

"Bij de jongerenpartij zitten al ruim tien jaar vrouwen in het bestuur. Overal in de SGP worden vrouwen steeds actiever.” Bij de vorige raadsverkiezingen in 2014 was Lilian Janse in Vlissingen de eerste vrouw ooit die een zetel behaalde voor de SGP.

Vloggen

Paula studeerde communicatiewetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam en is momenteel bezig met een master onderwijswetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Daarnaast werkt ze als opleidingsmanager en geeft ze het vak Burgerschap op het MBO. Ook was ze twee jaar landelijk bestuurslid bij SGP-jongeren. De Zeeuwse vertegenwoordigt de jonge garde van de SGP. In 2014 poseert ze vol trots als ’mosselmeisje’ tijdens de Havendagen in Zierikzee.

De Zaanse ledenvergadering kreeg mijn lijsttrekkerschap voorgelegd”, vertelt Schot in De Volkskrant. “Dat was een spannend moment, want de partij is verdeeld over vrouwen in de politiek. Zeven van de tien leden stemden uiteindelijk in met mijn kandidatuur.”

‘De vrouw volgt’

Schot vindt dat vrouwen zeker bestuursposten kunnen bekleden, maar ze denkt niet dat mannen en vrouwen evenveel te zeggen hebben. “Ik ben ervan overtuigd dat vrouwen op bestuursposten kunnen zitten. Tegelijk geloof ik, en de SGP met mij, dat de man boven de vrouw is gesteld. Dat betekent niet dat we gelijkwaardig zijn, maar dat als het er echt toe doet, je als vrouw de man volgt. Bij een impasse maakt hij de beslissing.”

De volledige kandidatenlijst zal binnenkort worden bekendgemaakt. Vier jaar geleden stonden in twee gemeenten SGP-vrouwen op kandidatenlijsten: Vlissingen en Zoetermeer. Nu zijn daar Amsterdam, Sliedrecht, Amersfoort, Nissewaard en Zeist bij gekomen.