De nieuwe nucleaire treintransporten vanuit kerncentrale Borssele naar Frankrijk zorgen voor grote ophef onder milieuactivisten. Activisten van Greenpeace hebben zich vastgeketend aan de rails en hopen zo een voor vandaag gepland transport van radioactief kernafval te blokkeren. De Mobiele Eenheid heeft de actievoerders in de loop van de ochtend verwijderd.

Kerncentrale Borssele hervat vandaag, voor het eerst sinds vijf jaar, de transporten omdat het af moet van opgeslagen kernafval. In EenVandaag een reportage achter de schermen van de Greenpeace-actie. Ook maken we met atoomfysicus Wim Turkenburg een analyse van de risico’s van de verwerking van kernafval. Zijn kerntransporten echt zo gevaarlijk?

De centrale Borssele heeft pas een nieuwe vergunning voor het opnieuw afvoeren van kernafval gekregen. Volgens de centrale is aan alle veiligheidsvereisten voldaan, maar Greenpeace is daar fel tegen gekant. Te gevaarlijk vinden ze het, want de treinen rijden door dichtbevolkt gebied. De route voert onder andere langs Roosendaal, Bergen op Zoom en Gent. Ook vindt Greenpeace dat de verwerking en opwerking van afval grote milieuschade met zich meebrengt. De actiegroep deed maandag in Borssele metingen naar mogelijke nucleaire straling van het afval. Volgens stralingsdeskundige Ike Teuling van Greenpeace was bij een van de metingen de straling op 4 meter afstand van het transport 2 microsiervet - 30 keer meer dan normaal.

Ook in België is verzet tegen de hervatting van de Nederlands-Franse nucleaire transporten. De burgemeester van Gent probeerde gisteren via de rechter een verbod af te dwingen, maar die wees het protest van de hand.

Het gaat om drie containers met kernafval die moeten worden vervoerd naar een kernafvalverwerkingsfabriek in het Franse La Hague. Daar wordt het afval opgeslagen of opgewerkt tot herbruikbare kernbrandstoffen. Deze stoffen deels weer terug naar Nederland. In Borssele werden maandagochtend al de splijtstofstaven bij de kerncentrale ingeladen in vrachtwagen. Vervolgens brachten de vrachtwagens ze naar Covra, het nabij de kerncentrale gelegen bedrijf dat al het kernafval in Nederland opslaat. Daar staat het transport te wachten op vertrek.

De laatste keer dan er kernafval van Borssele werd afgevoerd was in 2006. Ook in het verleden werd er vaak geprotesteerd door milieubeschermers. In Duitsland leidden vergelijkbare transporten tot dagenlange protesten.

Ophef over hervatting kerntransporten Borssele

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.