Er is veel ophef over dat supermarktketen Jumbo de vakbonden buitenspel zet in de onderhandelingen over een nieuw cao. Veel twitteraars vinden het belachelijk en gaan op zoek naar een nieuwe supermarkt.

Jumbo doet dit na maanden van moeizame onderhandelingen met de vakbonden. Die worden onder andere gevoerd vanwege de hoge werkdruk in distributiecentra. De laatste weken werd er al gestaakt en nu praat Jumbo dus alleen nog met hun eigen ondernemingsraad. Zo willen ze zonder de vakbonden tot een alternatief akkoord komen. Dat heet een AVR.

FNV is woedend en zegt dat dit een dictaat is van de directie waaruit geen enkel respect voor de werknemers blijkt. Onder twitteraars werd er ook boos gereageerd:

Toch zijn er op Twitter ook mensen die het eens zijn met de keuze van Jumbo om alleen nog met de ondernemingsraad te praten. Want de ondernemingsraad wordt gekozen door de werknemers. En dus, zeggen sommigen, op deze manier is het overleg veel democratischer:

Maar volgens Telegraaf verslaggever Martin Visser is het een ramp voor de vakbond. Het lijkt er namelijk op dat de macht van de bonden de laatste jaren aan het afnemen is.

Maar, zegt Visser, het oerhollandse poldermodel, de overlegeconomie, hoeven we echt nog niet ten grave te dragen. De afgelopen jaren zijn er zeker ook grote successen geboekt.

Denk bijvoorbeeld aan de FNV-acties rondom het jeugdloon, waarmee bewerkstelligd werd dat jongeren vanaf 21 jaar hetzelfde gingen verdienen als volwassenen. En drie jaar terug voerden de vakbonden ook grootschalig actie voor schoonmakers, met resultaat: er kwam een akkoord over een nieuw schoonmaak-cao.

Ook vandaag zeggen de bonden dat de acties van het Jumbopersoneel gewoon doorgaan.