Vandaag kwam er stevige kritiek op PowNed vanuit Den Haag. De omroep zou No Surrender-voorman Henk Kuipers 1000 euro per aflevering betalen voor zijn medewerking aan de documentaireserie 'Captain Henk'. Koren op de molen voor de PvdA en CDA die sowieso al vonden dat de omroep op deze manier meewerkt aan het romantiseren van een criminele bende.

Publieke ophef over een crimineel op televisie, dat is zeker niet voor het eerst. Zo was er eerder veel te doen over het interview met Willem Holleeder bij NOVA College Tour, of wat te denken van voortvluchtige crimineel Stanley H., die met Sonja Barend vanuit zijn onderduikadres sprak. Maar de eerste crimineel verscheen op televisie in 'Voor de Vuist Weg'. Willem Duys kondigde aan: "Naast mij zit de heer A. Meinesz, beter bekend als Aage Meinesz, nog beter bekend als Aage M."

De ophef was niet van de lucht, toen bekend werd dat de beroemde kluizenkraker in de uitzending te gast zou zijn, herinnert producer Mieke Benda van die tijd. "Wij hadden totale vrijheid in de keuze van onze gasten. Maar toen we Aage M. hadden uitgenodigd werd ik op het matje geroepen bij het bestuur van de AVRO. Het was niet de bedoeling dat zoiets ooit nog gebeurde."

Meinesz bleek een uiterst charmante studiogast, die bovendien behoorlijk populair was, ondanks zijn criminele daden. Benda wijt dat aan Meinesz’ selectieve manier van stelen. "Hij liet zich er altijd op voorstaan alleen te stelen van de rijken. Die waren toch wel verzekerd, zei hij. Bovendien gebruikte hij ook geen geweld bij zijn misdaden."

Benda kan zich niet voorstellen dat iemand zoals No Surrender-leider Henk Kuipers zou worden uitgenodigd bij Voor de Vuist Weg. "Sowieso hadden wij een belangrijke regel dat wij nooit iemand zouden betalen", zegt de producer. "Maar ik vind het ook een belangrijk verschil dat Meinesz destijds zijn straf al had uitgezeten. Dat is bij meneer Kuipers geloof ik nog niet het geval."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.