In Nederland wordt al twaalf jaar geopereerd met robots. Maar de robot ligt nu onder vuur. Robotchirurgie duurt langer en is duurder. Bovendien is de effectiviteit niet bewezen.

Uit promotie-onderzoek van chirurg Jeroen Heemskerk uit Roermond blijkt dat bij geen enkele ingreep met de robot gebleken is dat die beter is geweest dan een normale operatie. Intussen hebben achttien Nederlandse ziekenhuizen een robot aangeschaft, kosten 1,8 miljoen euro per apparaat. Het onderhoud kost jaarlijks ook nog eens 1,8 ton per robot. 

Robotchirurgen zweren bij het apparaat, zij zeggen dat ze juist sneller, beter en met minder complicaties kunnen opereren. Maar zo lang ze niet met wetenschappelijke bewijzen komen, worden ze door hun collega-medici niet geloofd.

In EenVandaag spreken we met chirurg Jeroen Heemskerk die gepromoveerd is op het onderzoek naar robotchirurgie. Ook spreken we met uroloog Geert Smits. Hij is van mening dat de operatierobot wel degelijk effectief is. De kans op complicaties zou vijftig procent minder zijn met de robot. Internist Marcel Levi ondersteunt het promotieonderzoek van Jeroen Heemskerk, hij legt uit waarom. Ook zorgverzekeraar CZ komt aan het woord, waarom betalen zij de aanschaf van dit peperdure apparaat?