Het staat bekend als de grootste justitiële dwaling van ons land; de zaak Lucia de B. De verpleegkundige zat jarenlang ten onrechte vast voor verdachte sterfgevallen die achteraf geen moord bleken te zijn. Een verhaal met grote impact dat nu wordt verfilmd. EenVandaag was op de set met Lucia de Berk. 

Toen in 2001 een baby in het ziekenhuis overleed, werd de Haagse verpleegkundige ervan verdacht het kind te hebben omgebracht. Hierna werden eerdere sterfgevallen tijdens haar diensturen door het ziekenhuis waar ze werkte als verdacht aangemerkt en kreeg ze de naam ‘Engel des doods’.

Twee jaar later, in 2003, kreeg Lucia door de rechtbank in Den Haag een levenslange gevangenisstraf opgelegd voor de moord op vier patiënten en pogingen tot moord op drie patiënten. Daarin speelte statistiek en kansberekening een belangrijke rol. De Berk was bij opvallend veel overlijdensgevallen betrokken en dat gegeven was leidend in het strafproces. Hard bewijs was er niet en de Berk zelf heeft altijd ontkend.

Over de veroordeling bestonden in kringen van experts ernstige twijfels. Door aanhoudend onderzoek en publicaties van de arts Metta de Noo en haar broer, wetenschapsfilosoof Ton Derksen, werd de zaak uiteindelijk heropend. Na een jarenlange juridische strijd werd De Berk vrijgesproken door het Hof. Van het bewijs voor moord klopte volgens het Hof niets.

Een uitstekend uitgangspunt voor een spannende film en die komt er dan ook volgend jaar. Deze weken worden de opnames gemaakt. EenVandaag was erbij toen de Berk voor het eerst de filmset bezocht. ‘Lucia de B.’ zal vanaf maart 2014 in de Nederlandse bioscopen te zien zijn. De regie is in handen van Paula van der Oest. De rol van De Berk wordt gespeeld door Ariane Schluter.