De prijzen van nieuwbouwwoningen zijn de afgelopen 4 jaar gestegen met maar liefst 35 procent, meldt het CBS. Naast de markt voor bestaande woningen, lijkt daarmee nu ook de nieuwbouwmarkt over te koken.

"De nieuwbouwprijzen zijn een stukje harder gestegen dan de prijzen van bestaande woningen", zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS. "Sinds 2015 stegen die met 35 procent, en die van bestaande woningen met 27 procent."

Verkeerde keuzes

Volgens Johan Conijn, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, is die stijging veroorzaakt door verkeerde keuzes van het kabinet. Er zijn volgens hem verkeerde keuzes gemaakt in het woningbeleid in de economische crisis.

Volgens de hoogleraar hebben kabinetsmaatregelen ertoe geleid dat woningcorporaties geen woningen meer bouwden. Daardoor zijn de tekorten verder opgelopen wat een prijsopdrijvend effect heeft veroorzaakt.

Er is een tekort aan materialen en aan goed personeel.

Tekorten in de bouw

Volgens hoogleraar Conijn worden de prijsstijgingen in de nieuwbouw veroorzaakt door de tekorten in de bouw. "De bouwkosten zijn enorm gestegen. Er is een tekort aan materialen en aan goed personeel. Dat ze je terug in de nieuwbouw." Daarnaast speelt ook de energietransitie een rol, beaamt Conijn. "De eisen zijn strenger geworden. Ook gasloos wonen maakt het bouwen duurder."

Conijn ziet geen snelle oplossing tegen de prijsstijgingen. Wel heeft hij een advies aan het kabinet. "Zorg ervoor dat woningcorporaties in een crisis woningen blijven produceren." Volgens Johan Conijn zorgt dat voor een groei van woningen in een periode dat projectontwikkelaars dat niet doen. Daarnaast zorgt de bouwproductie van de woningcorporaties er voor dat de bouwsector in die tijd niet stilvalt.

Hoogleraar Johan Conijn over de nieuwbouwprijzen: 'Bouwkosten zijn enorm gestegen'

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.