Een sigaretje roken bij het buitenzwembad moet verleden tijd worden. Dat bepleit het Longfonds. “Juist op een plek waar veel kinderen spelen moet rookvrij de norm zijn,” zegt directeur Michael Rutgers.

Binnen roken in publieke ruimtes is allang niet meer normaal in Nederland. Maar ook in de open lucht wordt roken steeds minder vanzelfsprekend.

Rookverbod

Er klinken er al jaren geluiden om schoolpleinen rookvrij te maken, op het terras van Café Amsterdam mag je geen peuk meer opsteken en Clean Air Nederland wil zelfs een rookverbod instellen in eigen tuin en balkon.

Eerder dit jaar besloten veel pretparken en dierentuinen dat er niet meer gerookt mag worden in de rij voor attracties. Dat besluit kwam mede tot stand na aandringen van het Longfonds.

Kwetsbaar

Het Longfonds ziet graag dat zo veel mogelijk plekken waar kinderen komen, zoals speeltuinen en kinderboerderijen, rookvrij worden. Longfonds directeur Michael Rutgers: “De longen van jonge kinderen zijn nog kwetsbaar en volop in ontwikkeling. Naast peuken op de grond, zijn de risico’s vooral meeroken en voorbeeldgedrag. Zien roken, doet roken.”