Wat gebeurt er met Schiphol als KLM failliet gaat? Die vraag wordt steeds actueler nu het Air France-KLM maar niet lukt om voldoende te bezuinigen. Vooral de Franse vakbonden liggen dwars. De onwil in Frankrijk kan grote gevolgen hebben voor KLM en daarmee voor Schiphol.

In opdracht van het ministerie van Infrastructuur & Milieu is een lijvig rapport verschenen over de risico’s voor onze nationale luchthaven. De belangrijkste conclusie: als KLM -in het ergste geval- failliet gaat raken 55.000 mensen hun werk kwijt en loopt Nederland jaarlijks zo’n 4 miljard euro mis.

Wat we kunnen leren van het faillissement van Sabena

In België kunnen ze daarover mee praten. In 2001 ging daar nationale luchtvaartmaatschappij Sabena failliet. Luchthaven Zaventem verloor direct 50% van alle vluchten en miljoenen passagiers. Pas 15 jaar later is de luchthaven –die nu Brussels Airport heet– weer terug op het aantal passagiers van voor het faillissement.

EenVandaag steekt de grens over en blikt terug op het faillissement van Sabena. Wat KLM nu is voor Schiphol was Sabena ooit voor Zaventem. Welke valkuilen moeten we ontwijken om een drama als in België te voorkomen?

Meer weten over de problemen bij KLM? Lees dan onze longread: