Veel huishoudens kennen een goed gevulde vriezer: met brood, groente, vlees en zelfs met fruit. We bewaren vaak van alles in de laatjes. Maar wat als je iets ontdooit en het later liever toch weer terug wil stoppen in de vriezer? Volgens Sander Lantinga, radio-dj bij het Radio 538-programma ‘Coen & Sander Show’ moet je dat nooit doen: “Eén keer uit de vriezer is nooit meer in de vriezer. Het is heel ongezond.”

Met die opvatting zijn velen van ons opgegroeid. Toch kun je het niet zo stellig zeggen, vindt Mounir Toub. Hij is tv-kok en bekend van onder meer 24 Kitchen en ‘Kook mee met Max’. "Als ik vlees bevries en het is in de koelkast ontdooid, dus het is niet boven de vier graden gekomen, en ik zou het daarna weer in willen vriezen, dan zou dat theoretisch kunnen." Het gaat volgens Toub wel ten koste van de structuur en de kwaliteit van het product zelf, maar is niet gevaarlijk. "Dat geldt zeker als je bijvoorbeeld kip ontdooit, gaart in een gerecht en de overblijfselen van dat gerecht weer invriest. Dat zou in principe kunnen." 

'Snellere bacteriegroei'

Ook vanuit de wetenschappelijke hoek zegt men dat het theoretisch gezien best mogelijk is om voedsel opnieuw in te vriezen. Jan Broeze, onderzoeker voedseltechnologie aan Wageningen Univesity and Research: “Een product dat ontdooid is, is al een beetje beschadigd. Daardoor komt er vocht uit en daarin kan bacteriegroei sneller plaatsvinden. Dat kan gevaarlijk zijn." Als het product niet te warm is geworden en maar heel kort ontdooid is, dan is het technisch niet noodzakelijk om iets weg te gooien in plaats van opnieuw in te vriezen. "Maar het wordt er zeker niet beter op en het is een gevaar als je het niet goed doet”.

Nooit in de magnetron ontdooien

Het is dus een kwestie van op de juiste manier het product ontdooien. Kok Mounir Toub heeft een dringend advies: “Je moet het product sowieso niet opnieuw invriezen als je het ontdooit buiten de koelkast, of nog erger: in de magnetron. Dan heeft het een bepaalde temperatuur behaald, zo rond de 20 graden, waarin bacteriën snel kunnen groeien. Dan wordt het gevaarlijk."

Het komt nogal precies als je een product opnieuw wil invriezen: op de juiste temperatuur laten ontdooien, niet te lang wachten met opnieuw invriezen, het product niet te warm laten worden. Echt heel gemakkelijk lijkt het niet. Dat bevestigt ook Jan Broeze. Hij heeft daarom een duidelijke boodschap: “Technisch gezien kan het, maar omdat de situaties bij de consument niet optimaal zijn is, is het beter om het niet te doen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.