Veel mannen denken dat ze het toilet schoner achterlaten dan vrouwen. Zo ook radio-dj Sander Lantinga, die op Radio 538 beweerde dat vrouwentoiletten veel ranziger zijn dan toiletten voor mannen. Onderzoek wijst toch anders uit.

Vakblad Service Management doet al jarenlang bacteriologisch onderzoek bij 150 openbare toiletten. Ieder jaar zijn de resultaten weer overduidelijk: vrouwen-wc's zijn schoner.

Laboratoriumonderzoek

Op vier punten wordt er gemeten. Van de zitting, de knop van de kraan, de spoelknoppen en de binnenkant van de deur worden monsters genomen. Die worden vervolgens naar het laboratorium gestuurd.

Het afgelopen jaar konden 53 procent van de vrouwen-wc's gekwalificeerd worden als 'schoon', bij de mannen was dat 35 procent. De kans om op een schoon vrouwentoilet te stuiten is dus groter dan bij de herenafdeling.

Lees ook

'Vrouwen gedragen zich op de wc niet als dames'

Toch zijn ook veel dames-wc's ronduit smerig, vindt 'schoonmaakgoeroe' Jaap Niezen, die al honderden bedrijfstoiletten onder handen nam. Hij vindt ze zelfs ranziger dan mannentoiletten. "Ik noem een vrouwentoilet geen damestoilet. Vrouwen gedragen zich op de WC namelijk niet als dames. Ze laten veel meer rommel achter dan mannen en vaak zitten er dingen tegen de muren aangeplakt waarvan je denkt: doe je dit thuis ook?"

Hij is dan ook verbaasd dat uit onderzoek blijkt dat juist de vrouwentoiletten schoner zijn: "Optisch gezien is het in elk geval bij de vrouwen veel vaker een zooitje, merk ik in de praktijk."

Feit of Fictie: Lammert de Bruin zoekt het antwoord op de vraag 'zijn mannen- of vrouwentoiletten schoner?'

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.