Over online daten hoef je al lang niet meer geheimzinnig te doen. Toch is een beetje privacy in je online zoektocht is natuurlijk wel fijn. Juist met die privacy wordt slordig omgegaan. Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond.

De consumentenbond onderzocht de tien meest gebruikte datingsites in Nederland. Het gaat om Badoo, e-matchting, Happn, Lexa, Paiq, Parship, Pepper, Relatieplanet, Tinder en 50plusmatch. Er werden 700 ervaringsdeskundigen ondervraagt, waarvan 29% een relatie kreeg.

Lees ook

Privacyverklaring

De consumentenbond constateert dat op twee manieren de privacy regelmatig wordt geschonden. Ten eerste blijkt dat de privacyverklaring vaak niet overeenkomt met de werkelijkheid . Babs van der Staak van de Consumentenbond: "Bij negen van de tien sites is de privacyverklaring niet op orde. Ze zijn niet compleet genoeg en het is onduidelijk welke persoonlijke gegevens worden verzameld."

Ten tweede blijkt dat er klik- en surfgedrag al wordt doorgegeven aan derden. Van der Staak: "De helft van de sites plaats al cookies nog voor je ook maar iets hebt kunnen accepteren. Dan zijn bij allerlei advertentienetwerken jouw gegevens al bekend." Het doorgeven van data zonder toestemming is wettelijk verboden.

Google en Facebook

Verder blijkt dat de datingsites 50plusmatch, Happn, Paiq, Parship en Tinder al advertentiecookies van Google en Facebook plaatsen nog voor dat je op OK drukt. Dat betekent dat er ongevraagd klik- en surfgedrag wordt doorgegeven en zo komen er persoonsgegevens bij commerciële partijen. De kans bestaat dat wanneer je een datingsite hebt bezocht en vervolgens naar een willekeurige andere website gaat, je weer advertenties in beeld krijgt van andere datingsites.

Dat is zorgelijk, vindt de Consumentenbond. Van der Staak: "Als je online zoekt naar schoenen of een vakantie krijg je vaak wekenlang nog allerlei aanbiedingen. Nu krijg je dat voor datingsites. Dat is gevoelige informatie. Dat het steeds normaler geworden is om online te daten, wil niet zeggen dat je dat aan de grote klok wilt hangen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.