Temperatuurstijgingen op de Noordpool tarten elke voorspelling. Dat we extremere weerpatronen konden verwachten was al bekend, maar de afgelopen weken was het op de Noordpool gemiddeld 20 graden warmer dan normaal. Dat is alsof het hier in december tussen de 25 en 30 graden zou zijn.

In Spitsbergen, waar een recordhoeveelheid regen viel, vonden massale aardverschuivingen plaats. Zo’n 200 inwoners zijn al geëvacueerd. Veel poolonderzoekers kunnen bijna niet geloven wat er gebeurt. Er is verbazing over het feit dat de rest van de wereld deze extreme fenomenen zonder al te veel paniek voor kennisgeving aanneemt. 

Vanaf oktober had het ijs eigenlijk in snel tempo moeten groeien, maar op dit moment blijft het ijs alleen maar smelten. Daarnaast is 'oud', stevig ijs sinds de jaren tachtig haast volledig gesmolten. 'Jong' ijs is vaak nog niet zo hard, waardoor grote ijsmassa's makkelijker afbrokkelen. 

In EenVandaag een gesprek met Maarten van Loonen. Hij is bioloog en doet al 25 jaar onderzoek op de Noordpool. Ook een gesprek met klimaatonderzoeker Rik Leemans, die de patronen en bandbreedtes van klimaatverandering bestudeert.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.