Opvang van jonge zeehonden is vaak helemaal niet nodig, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Groningen en Zeehondencentrum Pieterburen.  Zeehondenpups kunnen veel langer zonder hun moeder dan eerder werd aangenomen.

Momenteel schrijft de leidraad zeehondenopvang voor dat jonge zeehonden weggehaald moeten worden na een periode van twee uur alleen zijn. Maar uit dit onderzoek blijkt dat de jonge zeehonden tot wel acht uur alleen kunnen liggen zonder nadelige gevolgen. Ook krijgen de zeehonden die hun moeder kwijt zijn melk van andere moeders, terwijl voorheen werd aangenomen dat de pups alleen bij hun eigen moeder konden zogen.

Nadelige gevolgen

Het Zeehondencentrum Pieterburen en de onderzoekers vragen dan ook van iedereen zeehonden vooral rust te geven en zeer terughoudend te zijn met het opvangen van pups. Vooral omdat er aanwijzingen zijn dat opvang van jonge zeehonden zelfs slecht is voor zowel jong als moeder. De moeder keert vaak terug naar de plek waar het jong lag en blijft daar dagen zoeken. Opvang moet volgens de onderzoekers als laatste redmiddel worden beschouwd.

Niek Kuizenga, directeur van Zeehondencentrum Pieterburen, zegt tegen EenVandaag dat het Zeehondencentrum al langer een andere weg is ingeslagen en terughoudender is wat betreft het opvangen van zeehondenpups. Opvang voor zeehonden die ziek zijn of waarvan zeker is dat de opvang nodig is, blijft het centrum wel bieden. Kuizenga denkt dat de totale opvang naar aanleiding van dit onderzoek met ongeveer 30% zal teruglopen.

Lenie ‘t Hart

Lenie ’t Hart was veertig jaar lang verbonden aan het Zeehondencentrum in Pieterburen, ze vertrok in 2014 na een hevige discussie omdat een deel van de medewerkers minder zeehonden wilden opvangen. ’T Hart vindt niet dat er naar aanleiding van dit onderzoek minder zeehonden opgevangen moeten worden. “Dit onderzoek gaat over de Dollard. In de Dollard komen zeehonden alleen maar om jongen te krijgen. De zeehonden denken: op die geul, daar kan ik mijn jong bij hoog water mooi neerleggen. Op de zandbanken in het Waddengebied kan dat niet.  Daar kunnen moeder en jong elkaar kwijt raken.

Daarom moet je inderdaad bij de Dollard heel voorzichtig zijn om een jong daar van weg te halen. Maar de rest van de Waddenzee is een ander verhaal, als een jong daar op de dijk ligt komt er echt geen moeder meer terug om hem te zoeken. Bovendien is nooit bewezen dat een zeehond er slechter van wordt als hij wordt opgevangen.”

Wetenschappelijke commissie

Vorige week maakte demissionair staatssecretaris Martijn van Dam bekend dat een wetenschappelijke commissie een advies uit gaat brengen over wanneer welke zeehonden in de toekomst nog opgevangen worden en hoe die opvang er dan uit gaat zien. Op dit moment zijn er vijf opvangcentra voor zeehonden in Nederland. Er leven nu  10.000 zeehonden in Nederland, waarvan ruim 90% in het Waddengebied.