Ze is voorzichtig positief, maar moet nog maar zien wat het resultaat zal zijn. Ex-Jehovah’s getuige Hadassah werd jarenlang misbruikt binnen de geloofsgemeenschap. Ze verliet de gemeenschap, vertelde haar verhaal en deed aangifte.

Donderdagmorgen werd bekend dat er negen aangiftes liggen en het OM een strafrechtelijk onderzoek is begonnen naar seksueel misbruik binnen de geloofsgemeenschap van Jehovah’s getuigen.

Hoewel Hadassah een taboe doorbrak, is ze nog steeds bang dat de zaak niet volledig opengebroken wordt. “Ik betwijfel of we met het onderzoek ver genoeg kunnen komen, dus ik ben nog matig enthousiast.” Eerst zien, dan geloven dus.

Tien jaar misbruikt 

Het begon vorig jaar. Een ex-Jehovah’s getuige deed in dagblad Trouw zijn verhaal en sprak over een ‘Paradijs voor pedofielen’. Honderden meldingen van misbruik volgden. EenVandaag sprak in juni met misbruikslachtoffer Hadassah. Ze vertelde dat het misbruik op haar zevende begon en 10 jaar is doorgegaan.

Lees ook: In juni spraken we uitgebreid met Hadassah. Dit is haar verhaal.

Het was een heftig interview voor haar. “Over het algemeen werd er heel positief gereageerd. Mensen steunen me echt en staan achter me, daar ben ik heel blij mee”, blikt ze terug op die periode.

'Van familie hoorde ik niets' 

Maar zag ook negatieve reacties. Niet zozeer in haar richting, des te meer in de richting van Reclaimed Voices, de belangenorganisatie tegen misbruik in kerkelijke gemeenschappen. “Mensen hadden het over een heksenjacht”, zegt Hadassah. “We hadden dat ook wel verwacht.

Van haar familie hoorde ze al die tijd niets. “Ik had gehoopt dat er wel een reactie zou komen, dat er iets opengebroken binnen mijn familie. Maar tot op de dag van vandaag is dat niet het geval. Ik ben een nicht, een tante. Ik had gehoopt dat er iemand menselijk zou reageren.”

'Ze zwijgen al jaren' 

Die reactie - of liever het gebrek daaraan - is volgens haar exemplarisch voor de Jehovah’s gemeenschap. “De organisatie staat boven alles en iedereen. Dat merk je nu heel erg. Ook al zullen ze misschien weten dat je ergens gelijk hebt, misschien meeleven met je, zelfs dan zeggen ze niets, houden ze hun mond dicht. Ze zwijgen, zoals ze al die jaren al zwijgen”, verzucht ze.

Van haar familie heeft ze dus niets meer gehoord, maar van vele anderen wel. Hadassah zegt veel berichten gekregen van andere mensen die haar steunen. Ze kan geen namen noemen, vertelt ze. “Die mensen steunen me wel, herkennen het verhaal, maar kunnen het zelf nog niet doen”, zegt Hadassah.

Samen staan we sterk en hoe meer mensen erover durven te praten, hoe sterker we tegenover die sekte staan.” Ze hoopt dat meer mensen de openbaarheid in durven te treden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.