Het Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar seksueel misbruik bij de geloofsgemeenschap van Jehova's Getuigen. Dat schrijft minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) in een brief aan de Tweede Kamer.

Het strafrechtelijk onderzoek volgt op vijf aangiften van seksueel misbruik uit verschillende regio's in het land. "Bij het het OM zijn de aangiften zorgvuldig in behandeling genomen door gespecialiseerde zedenofficieren in de regio's", schrijft de minister. Eerder riep hij slachtoffers op aangifte te doen, zodat het OM een onderzoek zou kunnen instellen.

Hadassah werd 10 jaar lang misbruikt

De laatste tijd zijn meerdere slachtoffers van seksueel misbruik bij de Jehova's Getuigen naar buiten getreden. Sommigen betichtten de geloofsgemeenschap ervan het misbruik te hebben toegedekt. Eén van hen is Hadassah Wiersma. Zij deed in juni haar verhaal bij EenVandaag. Ze vertelde dat het misbruik op haar zevende begon en 10 jaar is doorgegaan. 

Haar oom en tante zetten Hadassah onder druk om niemand iets te vertellen. Het zorgde bij het meisje voor een dubbelleven. "Van buiten was ik altijd aan het lachen, maar van binnen ging ik kapot. Dat is je leven, je moet continu op je hoede zijn wat je wel en niet kan zeggen."

Tot teleurstelling van Dekker stelden de Jehova's Getuigen zelf geen onafhankelijk onderzoek in naar het misbruik.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.