ADHD en voeding, het leek zo’n onschuldig onderwerp maar bleek dat geenszins te zijn. EénVandaag besteedde een paar weken geleden aandacht aan het feit dat Lidy Pelsser haar wetenschappelijk onderzoek naar de relatie tussen ADHD en voeding dreigt mis te lopen. In enkele voorstudies had de onderzoekster uit Eindhoven opzienbarende resultaten behaald. 60 tot 70 procent van de door haar behandelde kinderen bleek veel baat te hebben bij het volgen van een strikt dieetadvies. Hun ADHD was niet verdwenen maar wel de verschijnselen van de aandoening: extreme springerigheid en een totaal gebrek aan concentratievermogen. Genoeg aanleiding voor onze rubriek om een reportage aan dit onderwerp te wijden. Maar dat werd ons niet door iedereen in dank afgenomen. We zouden ons voor het karretje van een op geld beluste 'dierenarts' hebben laten spannen.

Twee gezinnen waren bereid te vertellen hoe positief hun kinderen gedijden onder het Pelsser-dieet. Bij Sarah uit Ridderkerk werkte ritalin (het medicijn tegen ADHD) totaal averechts. Ze kreeg er sterk depressieve gevoelens van en had op een gegeven moment zelfs geen zin meer om te leven. Cuno uit Leusden was niet zozeer somber, de pillen hielpen hem gewoon totaal niet. Voor beide kinderen bleek het dieet van Pelsser een uitkomst. En voor hen niet alleen, honderden Nederlandse kinderen reageren zeer goed op voedseladviezen. Allemaal leuk en aardig deze voorbeelden, de relatie ADHD – voeding is er nog niet mee aangetoond. Daarvoor is wetenschappelijk onderzoek nodig compleet met controlegroepen etc. Pas dan zullen huisartsen en andere deskundigen bereid zijn kinderen met ADHD een dieet voor te schrijven in plaats van pillen.

Maar dan moet zo’n onderzoek er wel komen. En dat is nu dus het probleem. Het onderzoek kost ongeveer 4,5 ton en van dit bedrag is pas 2,5 ton binnen. Waarom krijgt ze dat geld niet, is de vraag. Feit is dat honderdduizenden kinderen in Nederland ADHD hebben. Hun leven en dat van hun families wordt in grote mate bepaald door hun ziekte. En dat is geen sinecure, gelooft u dat gerust. Bijna alle ADHD-ers krijgen van hun huisartsen pillen voorgeschreven en daarmee is de kous eigenlijk af. En de farmaceutische industrie vaart er wel bij. Medicijnen tegen ADHD kosten heel veel geld. Maar het kan dus misschien ook anders en goedkoper. De miljoenen euro’s die de medicijnen kosten, zouden bespaard kunnen worden als het dieet van Pelsser wetenschappelijk overeind zou blijven.

De uitzending riep dus behoorlijk wat reactie op. Heel veel mensen wilden informatie hebben over het dieet van Pelsser. Maar er waren ook woedende reacties. EénVandaag had zich voor het karretje van een ‘dierenarts’ laten spannen, van haar aannames zou geen ene moer kloppen. Zo zouden de kinderen die zij in haar studie betrokken had, geen ADHD hebben. Lidy Pelsser zou ook nog eens over de ruggen van kwetsbare ADHD-gezinnen, geld willen verdienen. Het woord 'oplichterij' viel veelvuldig.

Enfin, hoe dan ook, mij lijkt het een schone zaak als eindelijk vast komt te staan of het dieet van Lidy Pelsser wel of geen invloed heeft op ADHD. Kortom, is de onderzoekster uit Eindhoven inderdaad een ‘dierenarts’ of kruidenvrouwtje of blijft haar onderzoek wel degelijk wetenschappelijk overeind en hebben ouders met ADHD-kinderen een serieus alternatief voor medicijnen. Een zinnig onderzoek en een dito reportage in EénVandaag, lijkt me.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.