Er komt extra onderzoek naar bijwerkingen van vermoeidheid na de HPV-vaccinatie, het vaccin dat meisjes vanaf dertien jaar moet beschermen tegen baarmoederhalskanker. 

Dat maakt Bijwerkingen-instituut Lareb vandaag bekend. Het HPV-vaccin werd in 2009 geïntroduceerd en zorgt sindsdien voor veel discussie. In totaal werden 1142 meldingen gedaan van bijwerkingen na HPV-vaccinatie. 167 wijzen op vermoeidheid. Ook in landen als Engeland en Denemarken zijn gevallen gemeld van meisjes die dusdanig moe zijn dat ze nauwelijks meer van de bank komen. 

Lareb start nader onderzoek naar de meldingen van langdurige vermoeidheid en meldingen waarbij sprake is van (bijna) flauwvallen in combinatie met duizeligheid. Ook het  Europese Geneesmiddelenagentschap EMA wil dat er opnieuw naar bijwerkingen wordt gekeken.

We spreken in radio EenVandaag met Agnes Kant, directeur van Lareb, over de aanleiding van dit nieuwe onderzoek en de klachten die na HPV-vaccinatie zijn ontstaan. Daarnaast een gesprek met Esther Keppel, haar dochter ondervond ernstige bijwerkingen van het middel. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.