Als het aan de Gezondheidsraad ligt worden ook jongens verplicht gevaccineerd tegen het HPV-virus, dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Nu worden alleen meisjes nog gevaccineerd. "Maar jongens kunnen het virus net zo goed overbrengen."

Het inenten van jongens moet voor extra bescherming tegen het virus zorgen, voor meisjes en voor henzelf. Kinderarts Carsten Lincke van het Sofia Kinderziekenhuis is erg blij met het advies. "Het virus is seksueel overdraagbaar. Jongens kunnen het virus doorgeven. Ook kunnen ze er kanker door krijgen."

'Jongens spelen grote rol bij verspreiding'

Het HPV-virus kan, naast baarmoederhalskanker, ook andere zeldzamere vormen van kanker veroorzaken "Zoals in de mond, de penis of de anus. Dit is dan ook een flinke stap." Het vaccin is heel effectief gebleken in grote studies in Australië en Engeland, vertelt Lincke. "We weten inmiddels heel goed hoe deze vorm van kanker ontstaat. En jongens spelen een grote rol in het verspreiden van het virus."

In Australië wordt het vaccin sinds vorig jaar ook aan jongens gegeven. "En landen om ons heen beginnen daar ook mee. Het is fantastisch dat Nederland het ook gaat introduceren."

Geen verband met vermoeidheid

Rond het vaccineren van meisjes ontstond eerder nog veel discussie. Veel van hen, ook internationaal, zouden vermoeidheidsklachten hebben gekregen na de HPV-vaccinatie.

Toch wil Lincke benadrukken dat er geen verband is. "Ik snap dat mensen klachten relateren aan een gebeurtenis van een paar maanden of een half jaar geleden, zoals een vaccinatie. Maar er is niets gebleken van een verband tussen vermoeidheid en de HPV-vaccinatie."

Lees ook

90 procent baarmoederhalskanker te voorkomen

Hij vindt het dan ook belangrijk dat de vaccinatie in het Rijksvaccinatieprogramma blijft. "Het zou een enorme misser zijn om deze effectief gebleken vaccinatie weer uit het programma te halen. De verwachting is dat 90 procent van de gevallen van baarmoederhalskankers er mee te voorkomen is."

Lincke hoopt dat het niet langt duurt voor het nieuwe advies van de Gezondheidsraad wordt opgevolgd. "Ik hoop dat de minister dit advies volgt en zijn best doet om het vaccineren van jongens snel in de praktijk te brengen."

Radio-interview: kinderarts Carsten Lincke reageert op de oproep om ook jongens te vaccineren tegen het HPV-virus

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.