'Optimistisch bezorgd', noemt Jelmer Evers van onderwijsbond AOB de leraren die 11 mei weer voor de klas gaan staan. "Mensen willen aan de slag, maar de randvoorwaarden moeten op orde zijn."

Wat de leraren willen is vooral duidelijkheid. Wat kun je doen als een kind een bloedneus heeft of overgeeft? En moet die oudere onderwijzer of lerares uit een risicogroep nog wel voor de klas staan? "Je moet tegemoetkomen aan de zorgen van een overgroot deel van de leraren", vindt Evers.

'Leraren willen graag naar school'

"Leraren willen graag naar school, ze willen de leerlingen graag weer zien", stelt hij voorop. Uit een enquête onder zijn achterban blijkt dat een overgrote meerderheid graag weer voor de klas wil staan.

Jelmer Evers van onderwijsbond AOB
Bron: EenVandaag

Toch blijft er grote onzekerheid. Zorgen over de risico's die leraren eventueel lopen. Daar mag wat hem betreft geen onduidelijkheid over bestaan: "Kan er getest worden, zijn er voldoende middelen aanwezig? Daar moet wel aan voldaan worden."

Lees ook

Ouderen en risicogroepen

Collega's uit risicogroepen mogen thuisblijven, en voor oudere collega's bestaat een 'grijs gebied', geeft Evers aan. Maar daar zijn eventueel alternatieven voor te bedenken.

"We vinden dat daar op de scholen een goed gesprek over moet zijn, zodat ze misschien een andere taak kunnen uitvoeren. Er moet bijvoorbeeld ook afstandsonderwijs gegeven worden. Degenen die zich zorgen maken kunnen dat soort taken overnemen, zodat ze niet voor de klas hoeven te staan."

Video: Tamara houdt haar zoon thuis van school, ook na 11 mei

Nog iets minder dan 2 weken en dan gaan de scholen weer open. Volgens het kabinet lopen kinderen weinig risico op besmetting met het coronavirus. Toch is Tamara Wulffelé er niet gerust op: al mag haar zoontje weer naar school, ze houdt hem toch thuis.

'Het kan, onder strikte voorwaarden'

Om de onzekerheid weg te nemen moet 'op 11 mei alles goed geregeld zijn', zegt Evers. "Dat leraren getest kunnen worden als dat nodig is", benadrukt hij nogmaals "En middelen als handschoenen en desinfecterende middelen moeten aanwezig zijn."

Lees ook

Daarvoor moet Evers blind varen op wat de overheid aangeeft. "Het OMT zegt dat het kan. Wij kunnen niet op de stoel van de wetenschap zitten. Zij zeggen dat het kan, maar onder heel strikte voorwaarden." Meer duidelijkheid over onderzoeken naar de mate van besmettelijkheid onder kinderen is wat Evers betreft zeer welkom.

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.