Het lijkt in coronatijd meer dan ooit te gebeuren: mensen gooien het roer om en beginnen een nieuw bestaan. Maar de manier waarop ondernemer Kim Borrel dat deed, is wel heel ongebruikelijk. Zij brengt haar leven nu surfend door in Brazilië.

'Zat ik nu maar op een tropisch eiland, zonder stress over mijn werk'. Heb jij het je weleens voorgesteld? Vast. Maar daadwerkelijk vertrekken naar een zonnig oord en er settelen, gaat voor de meesten toch te ver. Niet voor Kim.

Vertrekken naar een tropisch oord

Nadat haar twee bedrijven in de evenementenbranche acuut tot stilstand kwamen door corona, maakte Kim de moeilijke beslissing om met één bedrijf te stoppen. "Na 16 jaar mijn ziel en zaligheid hierin te hebben gelegd, deed dat echt iets met me. Ik merkte dat mijn batterij op was en dat ik ruimte en rust nodig had."

Met twee anderen runde Kim een goedlopend conceptcateringbedrijf. In samenwerking met kunstenaars zorgden ze ervoor dat eten en drinken op een creatieve manier werd tentoongesteld, bijvoorbeeld op evenementen. "We hadden grote opdrachtgevers, zoals BMW en UEFA. Maar in maart kwam corona en draaide de wereld om."

Structuur loslaten

Kim zat met de handen in het haar: hoe nu verder? Inspiratie om iets nieuws op te zetten in deze onzekere tijden ontbrak. "Ik had het idee dat ik mezelf aan het verliezen was."

Na lang nadenken kwam ze tot de conclusie dat ze tot rust moest komen en haar structuur, waar ze zo gewend aan was, moest loslaten. "Ik zag in dat dit het moment was om mijn langgekoesterde droom waar te maken: om voor een tijd naar Brazilië te gaan." Dus verhuurde ze haar appartement en vertrok ze met man en kind letterlijk naar haar droombestemming.

Kim met dochter en man op het strand in Jericoacoara
Bron: EenVandaag
Kim met dochter en man op het strand in Jericoacoara

Primitief surfbestaan

Hier werd het drukke, chaotische Amsterdamse stadsleven ingeruild voor een rustig surfersbestaan midden in een afgelegen natuurreservaat, genaamd Jijoca de Jericoacoara. En niet voor een paar weken, maar voor een jaar.

Inmiddels wonen ze er al 2,5 maand. "Het is echt een surfmekka, overal waar je kijkt zijn witte stranden en palmbomen. In de straatjes, waar wat restaurants zijn, lopen paarden en koeien en bijna alle weggetjes zijn onverhard."

Lees ook

Andere leefstijl

Hoe ze daar rondkomt, na de tegenslag in Nederland? "We leven hier van ons spaargeld en hebben onze levensstijl flink omgegooid. We leven erg minimalistisch: we hebben bijvoorbeeld geen bank, doen het alleen met een hangmatten. Daarnaast heb je hier veel minder nodig. Gelukkig is alles hier, vergeleken met Nederland, wel goedkoop."

Hun dochter gaat naar de lokale basisschool waar ze druk bezig is met Portugees leren. "Dat pakt ze heel snel op, omdat ze 24/7 met Brazilianen speelt." Momenteel is de school wel gesloten door corona. Ze hoopt dat hun dochter aan het einde van de maand weer les kan krijgen.

Strandbarretjes van Jericoacoara
Bron: EenVandaag
Strandbarretjes van Jericoacoara

Oase van rust

Van complete chaos naar een oase van rust, dat is hoe Kim deze stap omschrijft. "We staan vroeg op om de hitte te vermijden, want het wordt al snel 35 tot 40 graden. Dan is het kwestie van ontbijten, naar het strand, drinken we uit een kokosnoot, gaan we terug, liggen we in de hangmat."

Het veranderen van haar omgeving en leefstijl zorgde ervoor dat ze zich realiseerde dat ze veel meer dingen belangrijk en leuk vindt, dan alleen zakelijk succesvol zijn. "Tijd vrijmaken voor mijn gezin, weer fit worden en een bijdrage leveren aan de omgeving."

Windsurfen

Zo heeft Kim het windsurfen weer opgepakt. Naast dat ze dit als hobby doet, geeft ze sinds kort ook les. "Ik doe mee aan een project waarbij ik de nativo's, vooral de arme kinderen uit het dorp, leer windsurfen."

"Elke zaterdag en zondag gaan we van 8.00 tot 10.00 uur met de windsurfschool naar zee. Daar leren we twaalf jongetjes, waarvan er een paar gehandicapt zijn, hoe ze moeten surfen. Soms neem ik ook zelfgebakken taart mee en dan eten we dat na afloop gezellig samen op."

Surfers op het strand van Jericoacoara
Bron: EenVandaag
Surfers op het strand van Jericoacoara

Ruimte om na te denken

Dat Kims leven er nu compleet anders uitziet, is een feit. Maar heeft de sabbatical tot zover ook effect gehad? "Zeker. Dat is wat er gebeurt als je vrij bent. Dan komt er ruimte om na te denken."

"Wanneer je alle druk eraf haalt en niets moet, komen de meest goede ideeën." Naast dat ze nu al een plan heeft voor in Nederland, probeert ze ook wingfoil lessen op te zetten en reizen naar Jericoacoara halen. "Ik heb zoiets van: corona heeft me in de staart gebeten, maar nu bijt ik lekker terug."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.