Bewoners rond de asfaltcentrale APN in Nijmegen zijn woest. Uit een onaangekondigde inspectie blijkt dat de centrale 17 keer meer schadelijke stoffen uitstoot dan toegestaan. En omwonenden moesten daar via-via achterkomen.

"Ik maak me zorgen als mijn kinderen naar school fietsen terwijl die lucht over de wijk hangt. Lopen zij nu iets op waar ze later last van krijgen?" vraagt omwonende Roel van Tiel zich af. "Is het gezond om dag in dag uit naast zo'n fabriek en zo'n terrein te wonen met zoveel uitstoot? Wetende dat er niet op gehandhaafd wordt?"

'We komen er per toeval achter'

Woedend is hij over de uitstoot van de asfaltfabriek. Van Tiel maakt deel uit van de Vereniging Dorpsbelang Hees. Zij zijn kwaad over de uitstoot, maar vooral ook op de gemeente omdat omwonenden niet zijn ingelicht.

"We komen per toeval achter de brief waarin staat dat de norm niet een beetje, maar maar liefst 17 keer wordt overschreden. En dat vertel je de omwonenden niet? Ik snap niet dat je dan als wethouder rustig kunt slapen. Kun je nog wel rekenen op je gemeente? Zij is de beschermer van jouw gezondheid." Wat Van Tiel betreft is deze overschrijding reden om de centrale stil te leggen.

Bekijk ook

'Kan kans op kanker verhogen bij blootstelling hoge doses'

De schadelijke stoffen komen vrij bij verhitting van het asfalt. In de APN centrale wordt oud asfalt door middel van verhitting gerecycled tot nieuw asfalt. In Nederland hebben we 36 van deze asfaltcentrales.

Een van de stoffen die vrijkwam in Nijmegen is benzeen. "Benzeen is een vluchtige stof die je kunt ruiken", vertelt Paul Scheepers, toxicoloog verbonden aan de Radboud universiteit. "De stof kan irritatie veroorzaken aan luchtwegen en ogen. En het kan de kans op kanker vergroten, maar dat is alleen bij blootstelling van hele hoge doses."

info

Al jaren een probleem

Het is niet voor het eerst dat overschrijdingen van schadelijke stoffen bij asfaltcentrales worden aangetroffen. Uit onderzoek van dagblad Trouw bleek dat een deel van de asfaltfabrieken in ons land al jaren te veel benzeen uitstoot bij de productie van asfalt. De krant meldt dat de asfaltindustrie al sinds 2017 onderzoek doet naar de overschrijdingen. Waarom de stoffen vrijkomen is onduidelijk. Maatregelen tegen overschrijdingen blijven uit, stelt Trouw.

Bedrijven moeten zich aan normen houden

Benzeen is niet de enige stof die vrijkomt. Ook PAK's zoals naftaleen zijn aangetroffen. "Ook PAK's zijn schadelijk en kunnen bij hoge doses kankerverwekkend zijn", legt Scheepers uit.

Scheepers vindt het vooral belangrijk dat bedrijven zich aan de normen houden. "Houd als bedrijf rekening met je omgeving en neem de vragen en zorgen van de omwonenden serieus." Wat Scheepers betreft is de overheid nu aan zet.

'Meetmethode klopt niet'

De gemeente Nijmegen dreigt de APN centrale met een dwangsom van 50.000 euro. Dura Vermeer, de eigenaar van de APN centrale, heeft bezwaar tegen deze dwangsom ingediend.

Het bedrijf laat aan Omroep Gelderland weten dat de door de gemeente gebruikte meetmethode niet klopt.

Bekijk hier de reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.