Vandaag praten in Berlijn verschillende politici met elkaar over de situatie in Oekraïne. Vladimir Poetin ontmoet daar bondskanselier Angela Merkel, de Franse president François Hollande en het Oekraïense staatshoofd Petro Porosjenko om te praten over het vredesproces in Oost-Oekraïne. In het gebied is nog steeds onrust. 

Het is voor het eerst dat de politici in deze samenstelling met elkaar praten over de naleving van het vredesakkoord sinds augustus. Toen stopte Rusland met de gesprekken omdat Oekraïne zich schuldig zou hebben gemaakt aan het beramen van terroristische aanslagen. Een maand geleden verklaarde Poetin weer om de tafel te willen. 

In Kiev zijn de zussen Lila en Julia sceptisch over het vredesakkoord. Sinds het akkoord van Minsk is het nog steeds onrustig in het oosten van het land. Ze willen iets doen, maar ze hebben ook hun werk en willen het liefst geen gevaar lopen. Daarom zijn ze met een clubje vrouwen een kledingatelier gestart, waar ze camouflagenetten maken voor gebruik aan het front. "Eigenlijk moet het conflict diplomatiek worden opgelost. Maar we moeten altijd rekening houden met een escalatie en bereid zijn om onze tanden te laten zien om de onafhankelijkheid van ons land met militaire middelen te verdedigen", zegt Julia.

In EenVandaag een reportage over deze groep vrouwen die de Oekraïense mannen van camouflagenetten voorzien.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.