Een versnelde sluiting van de kolencentrale van energiebedrijf Nuon in het Westelijk havengebied in Amsterdam is ‘bespreekbaar’. Dat zegt bestuurder Martijn Hagens van Nuon in EenVandaag.

Volgens het energiebedrijf moet een vervroegde sluiting van de centrale, die nog minstens 15 jaar mee kan, wel ‘fair’ gebeuren. Zo wil Nuon financieel gecompenseerd worden en moet er voor de 200 man personeel een oplossing worden gevonden. 

In het Energieakkoord, dat het kabinet in 2013 met vakbonden, werkgevers en milieuorganisaries sloot, is afgesproken dat vijf oude, vervuilende kolencentrales binnen twee jaar worden gesloten. Vijf nieuwere centrales, waaronder de centrale van Nuon, mogen open blijven. 

Energiebedrijven kunnen die centrales ‘vergroenen’ door naast de kolen ‘biomassa’ te stoken. Door het bijstoken van biomassa (hout, groente- en tuinafval) kunnen de centrales hun CO-2 uitstoot met 25% verminderen. Het kabinet trekt hier 3 miljard euro subsidie voor uit. 

Dilemma

Volgens Nuon-bestuurder Martijn Hagens staat zijn energiemaatschappij nu voor een dilemma. Hij roept politiek Den Haag in EenVandaag op tot duidelijkheid. Het energiebedrijf wil een subsidie-aanvraag indienen voor het bijstoken van biomassa. Maar inmiddels tekent zich een Kamermeerderheid af voor versnelde sluiting van álle kolencentrales. “Wij sluiten onze ogen niet voor de beweging die na Parijs nog sterker op gang is gekomen”, aldus Hagens. ,,Wij zien dat er een discussie is opgestart over vervroegde sluiting van kolencentrales. Wij kunnen deze centrale vergroenen of we kunnen praten over versneld uitfaseren maar er moet voor ons in ieder geval duidelijkheid komen. Wij zijn bereid om in overleg te gaan.”

Schadeclaim

De Hemwegcentrale van Nuon kan volgens het energiebedrijf nog minimaal tot 2030 mee. Andere energiebedrijven verzetten zich met hand en tand tegen de versnelde sluiting. Zo kondigden energiebedrijven Gdf Suez en E.on al miljardenclaims aan als hun centrales dicht moeten van Den Haag. Beide maatschappijen hebben net voor 3 miljard euro spiksplinternieuwe kolencentrales neergezet op de Tweede Maasvlakte in Rotterdam. Ook Nuon zegt gecompenseerd te willen worden, maar laat zich niet uit over de hoogte van een bedrag. 

Uitzending

In de uitzending verder een interview met Michiel Langezaal van Fastned, eigenaar van snellaadstations voor elektrische auto’s langs de snelwegen. Volgens hem moet Nederland een voorbeeld nemen aan Noorwegen dat in tien jaar tijd alleen nog maar emissieloze auto’s wil.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.