NS betaalt tientallen miljoenen euro's aan slachtoffers van de Holocaust, maar vergeet daarbij de verzetsstrijders. Dat zegt Henk Mreijen, voorzitter van de Vereniging Kinderen van Verzetsdeelnemers 1940-45.

De NS maakte in juni bekend dat ze 5000 à 6000 overlevenden van de Holocaust, hun weduwen en weduwnaars en hun kinderen, een tegemoetkoming betalen. Vanaf maandag kunnen slachtoffers en nabestaanden aanspraak maken op deze vergoeding.

'Het gaat niet om het geld, maar om de erkenning'

Volgens Mreijen is het onterecht dat families van de verzetsstrijders niet in aanmerking komen voor deze regeling. Zijn vereniging telt zo'n 300 leden.

Lees ook

"Het gaat ons niet om het geld, maar om de erkenning", vertelt hij. De regeling zorgt ervoor dat bij mensen oude wonden worden opengereten. "Van een aantal leden weet ik dat zij hieronder lijden. Het voelt als een afwijzing. En dat triggert het trauma. Die psychische problemen werken generaties door."

NS houdt zich aan het advies

"De commissie Cohen heeft een zorgvuldig advies gegeven, en daar houden wij ons aan", laat de NS in een reactie weten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog reed de NS de deportatietreinen in opdracht van de Duitse bezetter en vervoerde mensen naar kampen als Westerbork.

Job Cohen leidde de Commissie Individuele Tegemoetkoming Slachtoffers WOII Transporten NS en bracht in juni een advies uit dat door de NS volledig werd overgenomen.

Radio-interview: Henk Mreijen, voorzitter van de Vereniging Kinderen van Verzetsdeelnemers 1940-45, over de NS-regeling voor Holocaustslachtoffers.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.