Er zijn sterke aanwijzingen dat er Noord-Koreaanse arbeiders tewerkgesteld waren in Nederland. Dat zegt hoogleraar Remco Breuker van de Universiteit Leiden. Hij leidt namens de EU een onderzoek naar gedwongen arbeid onder Noord-Koreanen.

Poolse bedrijven hebben op grote schaal Noord-Koreaanse arbeiders in dienst, zo bleek ook uit een documentaire van VICE. De ’werknemers’ hebben een werkvergunning. Hun loon gaat naar het bewind in Pyongyang. Een deel van de betrokken bedrijven krijgt zelfs miljoenen aan EU-subsidies. De mensen kunnen geen contact krijgen met thuis en hun gezinnen worden bedreigd.

De Noord-Koreaanse dwangarbeiders werken in Polen bij tuinbouwbedrijven, arbeidsbemiddelaars en scheepswerven. Op een van die werven worden NAVO-schepen onderhouden. De Noord-Koreanen werken twaalf tot zestien uur per dag en mogen geen contact hebben met anderen.

Op dit moment bekijkt zijn team of er in Nederland op deze manier mensen aan het werk gesteld worden. “Het zou me verbazen als we niets zouden vinden,” aldus Breuker.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.