Te veel wijn zorgt voor hoofdpijn, zoals veel mensen waarschijnlijk wel eens hebben meegemaakt. Maar: wellicht is dat binnenkort verleden tijd. Wetenschappers van de HAS Hogeschool in Den Bosch ontdekten namelijk als eerste ter wereld een natuurlijk alternatief voor synthetisch sulfiet. Laat dat nou precies het conserveringsmiddel zijn dat bij veel mensen voor klachten zorgt. 

Wetenschappers aan de HAS Hogeschool deden tien jaar onderzoek om erachter te komen wat de mogelijkheden waren voor een alternatief voor syntetisch sulfiet. Veel mensen zijn namelijk allergisch voor het conserveringsmiddel, dat voornamelijk in wijn en andere etenswaren te vinden is. Je kunt er huiduitslag en hoofdpijn van krijgen, en bij mensen die astma hebben kan het een aanval uitlokken.

Citroenmelisse

Er wordt dan ook al jaren onderzoek gedaan om een natuurlijk alternatief te vinden. Albert Zwijgers is één van de wetenschappers die betrokken was bij het jarenlange onderzoek aan de HAS en vertelt hoe dat in zijn werk ging. "We hebben een kruidentuin aangelegd en van alles getest in ons lab om te kijken wat wel en niet werkte." De onderzoekers bekeken veel kruiden en uiteindelijk kwam er een doorbraak. "We kwamen erachter dat de Melissa Officinalis, in de volksmond ook wel bekend als citroenmelisse, het juiste kruid was."  

Houdbaarheid

Citroenmelisse is een kruid dat al eeuwenlang gebruikt wordt in de kruidengeneeskunde voor het behandelen van alledaagse stressklachten en spanningen. "Het staat ook in groentetuintjes en wordt wel gezien als onkruid. Uit ons onderzoek bleek dat het dus werkte als antioxidant en dat was natuurlijk verbazingwekkend", vertelt Zwijgers."Dat was nog niet eerder ontdekt." Er ging een zucht van verlichting door het clubje onderzoekers heen toen ze de wijn proefden waar het natuurlijk sulfiet uit de citroenmelisse in zat. Volgens Zwijgers zorgt de toevoeging ervan niet voor veranderingen in de wijn. "De smaak van citroen hebben we weggehaald en de wijn behoudt ook zijn eigen kleur. Ook voor het uiteindelijke doel: namelijk de houdbaarheid van wijn verlengen, werkt het goed."

Volgens Zwijgers duurt het nog wel even voordat sulfiet op grote schaal vervangen zal worden, maar: de eerste wijnen met natuurlijk sulfiet zijn al te koop.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.