De meeste leeftijdsgenoten van Christinemindel, Stijn en Bibi zijn met vrienden, school en feestjes bezig. Maar deze tieners kiezen voor een ander tijdverdrijf: de politiek. Ze horen bij de jongsten die dit jaar meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen.

Het aantal tieners en twintigers op de kandidatenlijsten voor de Tweede Kamerverkiezingen neemt toe. Christinemindel (16), Stijn (19) en Bibi (19) staan alle drie op de kandidatenlijst van een politieke partij. Ze hebben er veel voor over om een zetel in de Tweede Kamer te veroveren. "Het gaat om onze toekomst."

Christinemindel ten Napel (16) van JONG

Christinemindel ten Napel
Bron: Privéfoto
Christinemindel ten Napel mag zelf nog niet stemmen, maar doet wel mee aan de verkiezingen

Met 16 jaar is Christinemindel uit Bovenkarspel de jongste kandidaat voor de Tweede Kamerverkiezingen ooit. "Ik ben samen met mijn partijgenoot Elisha wereldwijd de eerste minderjarige die mee mag doen aan parlementaire verkiezingen", vertelt ze trots.

Ze is zelfs zo jong, dat ze nog niet mag stemmen en ook nog geen kans heeft om in de Tweede Kamer te komen. Dat mag pas vanaf je achttiende. Christinemindel staat op de tweede plek, maar mocht JONG twee zetels krijgen, moet ze haar plek afstaan aan de nummer drie op de lijst. Toch houdt de leeftijdsgrens Christinemindel niet tegen. "Ik wil mijn stem laten horen, en daarmee de stem van heel veel jongeren."

Weinig aandacht voor tieners

"In de politiek wordt veel gesproken over kinderen en ouderen, maar tieners en jongvolwassenen krijgen weinig aandacht." Ze denkt dat jongeren het lastig vinden om politiek betrokken te raken. "Er is weinig voorlichting over de politiek op middelbare scholen en jongeren onder de 18 mogen natuurlijk nog niet stemmen. Waarom zou je je ergens in verdiepen waar je niks mee kunt?"

Christinemindel strijdt daarom voor het introduceren van stemrecht vanaf 16 jaar. Ook vindt ze onderwijs, huisvesting en klimaat belangrijke thema's. De nieuwe jongerenpartij is voor haar de perfecte plek om haar politieke ambities te uiten: "Het is heel overweldigend als ukkepukkie. Maar ik lees me goed in, luister en vraag veel om hulp."

Grote droom

Een jaar geleden raakte ze per toeval betrokken bij JONG. "Ik doe de kappersopleiding en er zat een klant in mijn stoel die op dat moment JONG aan het oprichten was. Ik vond het leuk klinken en ben er zo betrokken bij geraakt."

Haar grote droom is om plaats te nemen in de Tweede Kamer en daar jongeren te vertegenwoordigen. Christinemindel: "Ik wil mezelf hard maken voor mijn generatie en de generaties die na mij komen."

Stijn Warmenhoven (19) van D66

Stijn Warmenhoven
Bron: Privéfoto
Klimaatactivist Stijn Warmenhoven wil de politiek in

2 jaar geleden organiseerde Stijn de klimaatstakingen. Hij wist tienduizenden Nederlandse scholieren te mobiliseren. Na een aantal jaar actievoeren hoopt hij nu politicus te worden. "Als activist breng je wel het onderwerp op de agenda, maar je mag niet meepraten. In plaats van klagen wil ik nu meewerken aan verandering."

Stijn staat op nummer 42 van de kandidatenlijst van D66. Ook hij wil zijn generatie een stem geven. "Het beleid voor de toekomst moet worden gemaakt door de toekomst. Misschien klinkt dit heel egoïstisch, maar ik wil beter leven over 50 jaar dan nu, en niet slechter."

'Ik ben er in 2070 nog wel'

Daarom blijft klimaat een belangrijk onderwerp voor hem. Stijn: "De klimaatproblemen zijn nog ver weg, en daarom doet de huidige politiek hier niets aan. Zij zullen deze problemen niet meemaken. Maar ik ben er in 2070 nog wel."

Stijn merkt dat hij zijn leeftijdsgenoten niet duidelijk hoeft te maken hoe belangrijk thema's als racisme en klimaat zijn: "Heel veel zijn hier al mee bezig." Het zijn de ingewikkelde problemen, zoals de stikstofcrisis, die hij simpel probeert uit te leggen. "Ook deze crisis is enorm belangrijk voor jongeren, maar leeft minder."

Politieke carrière

Hij voelt zich op zijn plek bij D66. "Ik heb hier echt een stem. Voor veel jongeren lijkt de politiek een ver-van-mijn-bed-show. Maar je kunt politici makkelijk bereiken."

Ook als hij geen zetel krijgt tijdens de komende verkiezingen, heeft hij een plan klaarliggen: "Ik ga door met mijn studie geschiedenis en ga mij volgend jaar verkiesbaar stellen voor de Haagse gemeente. Dat lijkt mij een goede leerschool en dan probeer ik het over 4 jaar gewoon weer."

Bibi Wielinga (19) van Volt

Bibi Wielinga
Bron: Privéfoto
Bibi Wielinga wil meer aandacht voor de bestrijding van seksuele intimidatie

"Ik heb van mezelf al wel een grote mond. Ik wil dingen doen, de straat op, mensen leiden", vertelt Bibi. Dat ze zo actief is in de politiek, is dus geen verrassing. Op haar elfde werd ze verliefd op debatteren en besloot ze een paar jaar later dat ze haar energie wilde inzetten voor verandering.

Het idee dat Bibi nog tien jaar moest wachten voordat ze in de politiek wat kon bereiken, pikte ze niet. Daarom raakte ze betrokken bij de politieke partij Volt, waar ze bij de komende verkiezingen op plek 6 staat.

'Passion project'

Het thema waar Bibi zich nauw betrokken bij voelt, is het bestrijden van seksuele intimidatie en agressie. Ze noemt het haar 'passion project' en merkt dat veel vrouwen om haar heen er last van hebben.

"Wanneer seksuele agressie of intimidatie plaatsvindt, hoor ik keer op keer verhalen dat het compleet op een verkeerde manier wordt aangepakt. Zowel door niet achter de dader aan te gaan, als door slechte slachtofferhulp te bieden." Bibi merkt dat het niet wordt opgepakt door de Nederlandse politiek. Daar moet volgens haar verandering in komen.

Ongevraagd advies

Als jongere in de politiek, merkt Bibi dat veel mensen geneigd zijn om haar advies te geven. "Het gaat vooral om ongevraagd advies over dat je nog niet klaar bent voor de politiek. Maar dit wakkert mij alleen maar aan. Als je mij zegt dat ik het niet kan doen, dan ga ik het gewoon doen."

Haar voorbeeld is dan ook Alexandria Ocasio-Cortez, een Amerikaanse politica. "Zij durft het om moeilijk irritant gevonden te worden. Ze spreekt de waarheid en steekt het niet in een suikerlaagje."

Nog zo'n 3 weken en we mogen weer naar de stembus. Maar hoe zijn al die mensen waar jij op kunt stemmen op de lijst beland? En waar moet je beginnen met je eigen politieke ambities? Verslaggever Marloes Lemsom legt uit hoe jij in de Tweede Kamer komt.
info

Peilingtrends

Op woensdag 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Op onze speciale pagina Peilingtrends zie je met behulp van overzichtelijke grafieken hoe politici en partijen ervoor staan in de aanloop daar naartoe. Wie is de meest en minst betrouwbare lijsttrekker? Op hoeveel zetels kunnen de partijen rekenen en wat betekent dat voor de coalitievorming?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.