Zal het Downsyndroom verdwijnen als iedere zwangere vrouw een NIPT-test kan doen? Dat is de angst van een groep ouders van kinderen met het syndroom van down. Voorstanders vinden juist dat er lang genoeg gewacht is met het aanbieden van deze betere en veiligere test aan iedereen.

De NIPT (Niet Invasieve Prenatale Test) is een nieuwe manier waarmee tijdens de zwangerschap bepaald kan worden of het ongeboren kind het Syndroom van Down heeft. Bij deze test is er geen verhoogde kans op een miskraam, zoals die bij een vruchtwaterpunctie wel aanwezig is.

In Nederland is de test nu alleen verkrijgbaar voor vrouwen waarbij via andere testen al is vastgesteld dat ze een verhoogd risico hebben op het krijgen van een kindje met het Syndroom van Down. De Gezondheidsraad bekijkt op dit moment een voorstel om de test beschikbaar te stellen voor alle vrouwen.

Inmiddels is er een petitie tegen de test met op dit moment meer dan 35 000 handtekeningen. We spreken hierover met Renate en Jos Lindeman en Dick Groot, ouders van kinderen met het syndroom van down. 

Kinderarts Michel Weijerman, gespecialiseerd in het syndroom van down en oprichter van de down-poli van het VU medisch centrum en Martina Cornel, hoogleraar genetica aan de VU, vertellen daarnaast over de al dan niet waarschijnlijkheid van het verdwijnen van het syndroom van down in Nederland.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.