Het broertje van Brahim, Bilal, heeft het syndroom van down. Hij woont in een instelling en door de coronacrisis hebben ze elkaar dit jaar 4,5 maand niet kunnen zien. "Iemand die kwetsbaar is, daar ben je extra gevoelig voor."

"Het was een hele moeilijke, ingewikkelde periode", vertelt Brahim wanneer hij eraan terugdenkt. Door corona kon Bilal de instelling niet uit, maar kon zijn familie ook niet bij hem op bezoek. "Mijn ouders hebben hem zelfs meer dan 5 maanden niet kunnen zien. Toen ze elkaar weer zagen was dat emotioneel. Het raakt je, het is lastig dat je hem niet goed kan uitleggen wat corona precies is, wat er precies speelt."

Lastig uit te leggen

Het ergste was die 'intelligente lockdown'", zegt Brahim. Ook toen sprak EenVandaag met hem. "Daarna kwamen de 'gedeeltelijke lockdown' en inmiddels zitten we middenin de 'harde lockdown'." Die ziet er gelukkig voor Brahim en Bilal heel anders uit: Bilal komt gewoon, zoals ook voor corona, elk weekend logeren bij Brahim. "Het is wel weer erg lastig. We zien elkaar wel, maar alle richtlijnen zijn zo lastig uit te leggen."

Een voorbeeld: "Als iemand in de instelling verkouden is, moet hij op zijn kamer blijven. Hij is zelf ook al twee keer getest, dan zit 'ie tot de uitslag in isolatie. Je merkt dat hij wel zoiets heeft van, wat gebeurt er? Wat gebeurt er morgen en wanneer zie ik mijn familie weer? Die onzekerheid is voor hem heel moeilijk. Naast het logeren in de weekenden, videobellen we dan ook een paar keer per week."

Vlogs op YouTube

Brahim en Bilal maken al een aantal jaar samen goed bekeken vlogs op hun YouTube-kanaal, dit jaar werden ze zelfs genomineerd voor de 'Online Televizierring'. Ze gaan in de vlogs samen op pad en ontmoeten (on)bekende mensen met inspirerende verhalen.

"Ik miste online in vlogs een soort positiviteit. Ik dacht, ik wil toch graag wat meer positiviteit op de sociale media zien", vertelt Brahim. "Ik vind het echt fantastisch dat je hoort dat hele klassen naar onze video's kijken, dat zelfs gezinnen er thuis samen op de bank voor gaan zitten. Iemand van 60 of 70 jaar oud kan het even makkelijk kijken als iemand van 15 of 16 jaar oud."

Brahim en Bilal maken liefdevolle en positieve vlogs met (on)bekende inspirerende mensen.

Hij is de hoofdrolspeler, hij is de ster. Zonder hem waren die video's er nooit geweest, door hem ben ik de persoon die ik nu ben

Diverse projecten

Brahim verzorgde normaal gesproken sportactiviteiten voor kinderen op basisscholen, maar nu is hij vooral online actief. "Ik geef social media-trainingen en empowerment trainingen en ik geef lessen storytelling." Daarnaast houdt zich bezig met een project op Lesbos, maar door corona is dat nu anders.

"Eerst stuurden we spullen en maakten voor de vluchtelingenkinderen bijvoorbeeld ballen waar in het Engels en het Arabisch 'welkom' op stond. Nu met de coronacrisis en ook de brand op Moria gaat het verder dan dat. De foundation is in transitie en we zijn aan het kijken op wat voor manier we nu verdergaan."

Rubriek op televisie

Bij de pakken neerzitten doet Brahim niet. "Ik ben bezig met allerlei nieuwe ideeën. Misschien kunnen we wel iets van onze vlogs, gaan maken voor de televisie. Een soort wekelijkse rubriek in een programma, waar Bilal en ik op pad gaan."

Het verandert de sfeer van een programma, denkt Brahim. "Mensen komen erdoor in een andere vibe." En wat voor vibe dat dan is? Brahim omschrijft het met de woorden waar hij elke vlog met Bilal mee eindigt: 'Alleen maar liefde en altijd positiviteit'.

Brahim en Bilal
Bron: EenVandaag
Brahim en Bilal

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.