Nijmegen betaalde 21 miljoen euro aan slachthuis Hilckmann. Het geld was bedoeld om het slachthuis te kopen, dat uiteindelijk moest wijken voor woningbouw. Maar Hilckmann verbrak plotseling alle communicatie met de gemeente en nu lijkt Nijmegen 21 miljoen euro kwijt te zijn.

Vorig jaar juli werd het bedrag aan het slachthuis uitbetaald. Vorige week sloot Hilckmann uit het niets zijn deuren en werden 250 werknemers ontslagen. De rechter moet uitmaken of dit bedrag moet worden terugbetaald.

Deze bizarre zaak leidde tot grote commotie in de gemeente. De politiek zou fouten hebben gemaakt, want er zijn geen voorwaarden gesteld aan de uitbetaling. Ook hebben ze niet de boeken van het slachthuis vooraf bekeken. 

EenVandaag is vandaag in Nijmegen en spreekt fractievoorzitter D66 Rob Jetten en fractievoorzitter VVD Inge van Dijk. Ook spreken we hoogleraar bestuurskunde Michiel de Vries. Hij is niet verbaasd over de gang van zaken. Hij wijst erop dat gemeenten wel vaker fouten maken in dergelijke situaties en vreest dat ook in deze zaak de gemeente door onduidelijke of onverstandige afspraken, kan fluiten naar de 21 miljoen.

Radio EenVandaag - In Het Nieuws

Ook in Radio EenVandaag bespreken we de zaak in de gemeente Nijmegen. Is de gemeente de 21 miljoen euro voor Hilckmann echt kwijt? We gaan langs in Nijmegen en spreken met Geert Willems, journalist van de Gelderlander. Verder gaan we in gesprek met bestuurskundige Marcel Boogers van de Universiteit Twente. 

Wat vindt u ervan dat de gemeente uw geld gebruikt om een bedrijf over te nemen? 

Praat hierover mee in de uitzending. Bij Radio EenVandaag kijken we elke dag naar het gesprek van de dag. TrendingVandaag-redacteur Mischa Blok bespreekt de reacties van luisteraars. Wil je ook reageren? Twitter hierover mee met  @EenVandaag of laat je reactie achter via onderstaand formulier.

Download