De maatregelen die de Turkse president Erdogan neemt na de mislukte coup van het leger. Zo is er verontwaardiging over de foto’s die rondgaan van militairen die gevangen zijn genomen door de regering. 

Op de foto’s is te zien hoe de militairen halfnaakt op elkaar gepakt liggen in een gymzaal, die meer weg heeft van een stal. 

Moeten deze militairen worden vrijgelaten? Het vermoeden bestaat bijvoorbeeld dat een deel van de (jonge) soldaten die meededen aan de coup geen enkel idee hadden waarom ze blokkades moesten opwerpen. Ze dachten dat het ging om extra beveiliging naar aanleiding van de aanslag in Nice. 

Premier Erdogan neemt intussen drastische maatregelen, op Twitter wordt zelfs de term ‘zuivering’ gebruikt. Er zijn duizenden mensen ontslagen of gearresteerd, niet alleen politieagenten of militairen, maar ook rechters en aanklagers. Dit gaat in een dermate hoog tempo dat er vanuit verschillende hoeken wordt gedacht dat Erdogan de coup gebruikt om maatregelen te nemen die hij al langere tijd wilde nemen.

Zo suggereerde Duitse Europarlementariër Johannes Hahn dat de regering lijsten had 'klaarliggen' met politieke tegenstanders en alleen wachtte op een geschikt moment om met hen af te rekenen.

En binnen de Turkse regering wordt geopperd om de doodstraf te herinvoeren, om een eventuele coup in de toekomst te voorkomen. Zowel de Duitse bondskanselier Angela Merkel als Europarlementariër Federice Mogherini meldden dat een Turkije met de doodstraf geen lid kan zijn van de Europese Unie. Toenaderingsgesprekken zullen in dat geval gestaakt worden.