Op sociale media ging het flink los op het nieuws over Wilhelmus-les. Twitter lijkt wel te zijn uitgevonden voor reacties op dit soort nieuws. En mensen zijn wat minder positief dan onze panelleden.

Veel reacties zijn spottend van aard. Men vraagt zich af waarom de formerende partijen zich zo druk maken over het volkslied. En… Niet iedereen is even positief over het volkslied zelf.

En sommige mensen vinden het gewoon een onzinnig onderwerp. Waarom zou je bezig zijn met een volkslied, zeggen zij. Er is wel meer waar een regering-in-spé zich druk over kan maken.

 

Overigens is discussiëren over het Wilhelmus van alle tijden. Mark Traa twittert dit oude krantenbericht uit 1934 waarin 3 kinderen weigeren het volkslied te zingen. En de onderwijzer dreigde hen hiervoor zelfs van school te sturen.

Zo ver gaat het CDA-plan nog niet. Maar als het aan hen ligt wordt het bestuderen ervan wel verplichte kost. Partijleider Buma maakte er in de campagne nog een groot punt van. Maar Pechtold, nu ook aan de onderhandeltafel, maakte het toen nog belachelijk. 

De vraag wordt regelmatig gesteld vandaag: hebben ze daar in Den Haag nu echt niks beters te doen dan onderhandelen over het Wilhelmus? Maar ze zijn natuurlijk niet maanden lang alleen aan het praten over ons volkslied, weet Remko Theulings van de politieke redactie.

“Tot deze week lekte er helemaal niets uit alle gesprekken", legt Theulings uit. "Als er dan uiteindelijk toch een flintertje info buiten komt krijgt dat automatisch heel veel aandacht. Maar achteraf zal waarschijnlijk blijken dat dit punt maar een heel klein onderdeel is van een uiteindelijk regeerakkoord.”